Riksteatern

Fäbofeminism,Uggla och en före detta dansbandskung - här är Riksteaterns höstrepertoar

Dela
Feminism i fäboland, världsstjärnan Virpi Pahkinen på dansscenen samt schlager blandat med asylpolitik. Magnus Uggla, Josette Bushell-Mingo och en skildring av Bert Karlssons liv är några exempel från höstens repertoar.
Transeicion - foto Stig-Magnus Thorsén
Transeicion - foto Stig-Magnus Thorsén

Gemensamt för flera uppsättningar är skildringar från landsbygden. I Fäboland ger två av Sveriges främsta folkmusiker nya radikala perspektiv på begreppet tradition. Sara Lidmans debutroman Tjärdalen som musikteater och i Dagbrott blandas vardagsproblem med gruvexploateringen.

- I höstens repertoar vill vi på allvar utmana den urbana normen och låta berättelser sprungna ur landsbygdens erfarenheter ta plats på landets scener. Det är berättelser om utmaningar och om sammanhållning och om den lilla platsen som metafor för de stora frågorna, skildrat med en stor portion humor och mycket musik, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

På repertoaren finns även svensk och internationell musikhistoria. Uppsättningen Främling berättar historien om Bert Karlssons liv, från dansbandskung till asylkung. Nina-a story about me and Nina Simone är ett personligt och musikaliskt möte mellan skådespelaren Josette Bushell-Mingo och människorättsaktivisten Nina Simone. Dessutom åker Magnus Ugglas monologföreställning Hallå! Popmusik, kickar å kläder på Sverigeturné under hösten.

På dansscenen kan vi under hösten se koreografen och världsstjärnan Virpi Pahkinen som tillsammans med sina dansare gör en vandring mellan dans och ritual i uppsättningen Digambara. I Trans[e]ición möts fyra kubanska och svenska dansare i en föreställning som mixar traditionell afrokubansk dans, hip hop, popping och house. För koreografin står Lisa Janbell.

- Riksteatern har under de senaste åren kunnat visa upp en bred repertoar inom teatern. Nu ska vi även erbjuda publiken en mångfald av konstnärliga uttryck inom dansen. Dans, koreografi, musik och bildkonst ger oss en upplevelse som kan vara vacker, skarp, rolig eller obegriplig. Dans är dessutom en upplevelse som är befriad från en förutbestämd berättelse vilket innebär att människor med olika perspektiv och historier kan uppleva en gemenskap här och nu. Det är en styrka med tanke på hur dagens samhälle ser ut, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

För barn och unga står fantasi och magi i fokus i uppsättningarna Skimrande vattnet och De omöjliga möjligheternas hus. Tyst teater turnerar med Gråter stora killar? i regi av Charlie Åström.

Riksteaterns repertoar för hösten 2016

Teater

Fäboland Fäboland är som Thelma och Louise, fast i allmogestil. Det är en feministisk revolt som ger nya perspektiv på begreppet tradition och vår svenska folkmusikhistoria. Det är en musikalisk berättelse om det utopiska matriarkatet som rådde i fäbodarna. Uppsättningen lyfter fram alla de kvinnor som varje år flyttade ut till fäbodarna för att ta hand om djuren och som använde sången som främsta vapen mot skogens faror. Fäboland ger ett nytt feministiskt perspektiv på det som glömts bort i vårt historieberättande. Den är skriven av Sara Parkman och hon framför den tillsammans med Samantha Ohlander. För regi står Lisa Färnström.

Urpremiär i Järvsö den 27 september.

Främling En nyskriven föreställning om Bert Karlssons liv, från dansbands- och schlagerkung till Sveriges största entreprenör för asylboenden. För manus står Gertrud Larsson och för regin Alexander Öberg som nu senast satte upp Karlsson på taket på Göteborgs Stadsteater och Dramaten. Anna-Lena Efverman porträtterar Bert Karlsson och tillsammans med fem skådespelare och musiker tar hon med publiken på en musikalisk resa från dansbandsdagarna via Skara Sommarland och Ny Demokrati till dagens asylboenden. Främling är en samproduktion med Uppsala Stadsteater.

Urpremiär i Skövde den 6 oktober.

Tjärdalen Sara Lidmans hyllade debutroman Tjärdalen från 1953 som storslagen musikteater. Tjärdalen är en laddad, lekfull och angelägen berättelse om ansvar, skuld och priset för att leva tillsammans. Föreställningen tar sitt avstamp i en fasansfull händelse som skakar om den lilla byn i Norra Västerbotten. Carl Åkerlund har dramatiserat och även skrivit sångtexterna till föreställningen och för musiken står Jonas Svennem, båda är medlemmar i bandet Winhill/Losehill.

Premiär i Umeå den 23 september.

Nina - a story about me and Nina Simone Nina Simone är en av de mest hyllade artisterna genom tiderna och en älskad ikon. Men under sin karriär mötte hon stort motstånd då hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen i USA på 60-talet. I föreställningen utforskar skådespelaren Josette Bushell-Mingo sig själv i relation till de val Nina gjorde. Föreställningen är en musikalisk resa från dåtidens USA till dagens Sverige. Regi Dritero Kasapi. En samproduktion med Unity Theatre i Storbritannien.

Urpremiär den 13 oktober i Liverpool. Sverigepremiär i Vilhelmina den 15 november.

Dagbrott Vardagsnära problem möter gruvbrytning och exploateringen av naturen som fortfarande är ett öppet sår i vår samtid. ”Gruvfrågan innefattar så många aspekter av svensk politik. Här finns en berättelse om Sverige, om arbete, industri, hemtrakt, kolonialism och oändliga landskap som ruvar på ett nationellt trauma” säger Sara Giese som regisserar föreställningen. För manus står Anders Duus och medverkar gör Sarakka Gaup, David Lenneman och Mårten Andersson. Dagbrott är ett samarbete med Giron sámi teáhter.

Urpremiär i Lomma den 30 september.

Magnus Uggla - Hallå! Popmusik, kickar å kläder Magnus Ugglas kritikerrosade publiksuccé åker på turné med Riksteatern. För manus står Martin Luuk och för regin står Sunil Munshi. Monologen är en självbiografisk berättelse om Magnus Ugglas liv och karriär med utgångspunkt i hur allt började en gång, blandat med Magnus musik från samma tid. På scen står Magnus tillsammans med tre musiker.

Premiär i Linköping den 3 november.

Ensam I samproduktion med Östgötateatern kommer Riksteatern turnera med en av Alfhild Agrells mest kända pjäser. Alfhild Agrell var en 1800-talets största dramatiker, likvärd med August Strindberg och Henrik Ibsen. I Ensam möter vi den ogifta Thora och hennes dotter som i hopp om ett mer bekymmersfritt liv flyttar till Stockholm, men det förflutna kommer ändå ikapp dem. Regi Martin Rosengardten.

Premiär i Osby den 9 oktober.

Oförhappandes - Med Ronny Eriksson Ronny Eriksson är tillbaka på Riksteatern. Tillsammans med musikern Benneth Fagerlund bjuder han på satir, musik och stand-up i såväl nyskrivet material som Ronnyklassiker. ”Det blir lite oförhappandes. Vi kommer att ta upp dagsaktuella frågor, lokala och rikstäckande. Min tanke är att varje föreställning ska bli unik utifrån var vi befinner oss och vilken publik vi möter” berättar Ronny Eriksson.

Urpremiär i Avesta den 11 september.

Parasta ennen/Bäst före En av Finlands mest älskade skådespelare, Ilmari Saarelainen, kommer till Sverige. Med massor av humor och charm reflekterar han i denna enmansshow kring hur snabbt livet går och att man en dag vaknar upp och har blivit gammal. Regi Riku Suokas. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska och är ett gästspel från Tammerfors Arbetarteater.

Premiär i Hallunda den 19 oktober.

Vit kanin Röd kanin Succén Vit kanin Röd kanin får nypremiär, denna gång med skådespelare som Melinda Kinnaman, Bianca Kronlöf, Cecilia Frode, Olle Sarri, Rebecka Hemse och Kayode Shekoni med flera. Under turnén kommer det att vara en ny skådespelare varje kväll. Skådespelaren har inte i förväg fått läsa manus utan får instruktioner från ett brev som ligger på scenen. Bakom den uppmärksammade pjäsen står den iranske dramatikern Nassim Soleimanpour. Vit kanin Röd kanin beskrivs som en personlig berättelse med en universell igenkänningsfaktor.

Nypremiär samtidigt i Mjölby, Skellefteå och Mönsterås den 15 september.

Svenska Amerika Linien En musikalisk seglats med en av Sveriges främsta estradörer, Mattias Enn. Svenska Amerika Linien grundades år 1915 och trafikerade sträckan Göteborg-New York. Mattias tar med publiken ombord där de träffar kungligheter, politiker och filmstjärnor. Vi får höra om livsöden blandat med nutidshistorier, till tonerna av Evert Taube, Karl Gerhard och Cole Porter med flera.

Premiär på Södra Teatern i Stockholm den 25 september.

Mozarts requiem Folkoperans uppsättning av Mozarts requiem nu på turné med Riksteatern. I denna uppsättning ligger fokus på livet efter oss. På scenen möter vi fyra solister, nio barnskådespelare samt en skolklass och tre bebisar från orten där föreställningen spelas. För musiken svarar en kör och orkester från respektive spelort, bland annat Västerås Sinfonietta med Västerås Kammarkör, Gävle Symfoniorkester, Dalasinfoniettan (i Falun och Vara), Nordiska Kammarorkestern (i Sundsvall) samt Norrköpings Symfoniorkester.

Premiär i Gävle den 21 oktober.

Förstå världen - möt radiokorrespondenterna Ett samarbete mellan Riksteatern och Ekot Sveriges Radio där korrespondenterna åker på turné. I en tid när det fria ordet hotas runt om i världen har utrikesjournalisterna en viktig roll att rapportera vad som händer från utsatta platser. Under kvällen berättar korrespondenterna historier från världens alla hörn. Det blir även samtal och diskussioner med publiken.

Premiär den 5 september i Växjö.

Dans

Digambara Bakom Digambara står Virpi Pahkinen, en av Skandinaviens internationellt mest framgångsrika koreografer. Hennes koreografi söker sig ofta utanför den västerländska danstraditionen och utforskar kulturer där dans spelar en viktig roll i livsavgörande händelser. I Digambara gör Virpi Pahkinen tillsammans med Mugiyono Kasido och Pontus Sundset en vandring mellan vad som uppfattas som dans och vad som är ritual.

Premiär den 6 november i Ytterjärna.

Trans[e]ición I Trans[e]ición möts fyra kubanska och svenska dansare från danskompaniet SOMOS i en föreställning som mixar afrokubansk traditionell dans, hiphop, house och popping. Bakom föreställningen står koreografen och dansaren Lisa Janbell. I Trans[e]ición gestaltar dansarna behovet av att vara en del av något större än oss själva, att i grupp vara med om något unikt som bara där och då går att fånga tillsammans. Uppsättningen kommer även att spelas på skolor.

Premiär den 13 september på Södra Teatern i Stockholm.

Barn & Unga

De omöjliga möjligheternas hus Riksteatern i samarbete med det välkända engelska teaterkompaniet Forced Enterainment. Pjäsen sattes första gången upp på Barbican i London 2014. Det är en fantasifull uppsättning som för tankarna till Alice i Underlandet med nytänkande scenografi, ljudeffekter och projektioner på vanliga pappkartonger. På scen står Ana Stanisic och Linn Bjørnvik Grøder som tar med publiken längs labyrintiska korridorer och genom praktfulla balsalar där udda karaktärer väntar. För regi står Terry O'Connor från Forced Entertainment, biträdande regissör är Pelle Hanæus.

Premiär runt den 15 september.

Skimrande vattnet I Skimrande vattnet möter vi två unga tjejer på verklighetsflykt till ett fantasiland där allt är mer magiskt än den gråa vardagen. Pjäsen är skriven av Johanna Emanuelsson, som 2009 vann Riksteaterns manustävling Ny text, och för regin står Riksteaterns egen husregissör Carl Johan Karlson. Föreställningen tar med publiken på en mystisk resa där vi får följa huvudkaraktärerna i en kamp med livet.

Premiär den 4 oktober.

Tyst Teater

Gråter stora killar? I höst turnerar Tyst Teater med en föreställning om hur det är att vara ung kille idag på jakt efter att hitta sig själv och förstå omvärlden. Föreställningen kommer att spelas för både vuxna och skolungdomar på högstadiet och gymnasiet. I centrum står en ung killes identitetssökande, hans laddade relation till sin mamma, hans frånvarande pappa och tjejen som han är hemligt kär i. Regi Charlie Åström.

Premiär den 1 oktober.

Övriga produktioner

Music for life Under hösten åker musikensemblen Shapor´s Band återigen på turné på asylboenden runt om i landet. Shapor’s Band består av fyra musiker och tre gästsångare som framför omtyckta sånger på arabiska, dari och tigrinja.

Decemberfestivalen Festivaler är ofta något som hör sommaren till, något som Riksteaterns Decemberfestivalen vill ändra på. Vinterkylan byts ut mot musikfest med turkiska, kurdiska, bosniska, iranska och arabiska världsartister på scen.

Kontakter

Presskontakt Joakim Johansson joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15 Emma Englund emma.englund@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Transeicion - foto Stig-Magnus Thorsén
Transeicion - foto Stig-Magnus Thorsén
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye