Riksteatern

Förstå världen med Radiokorrespondenterna

Dela
I en tid där det fria ordet hotas runtom i världen är det viktigare än någonsin att utrikesjournalister finns på plats och rapporterar om det som händer. För andra året i rad åker Sveriges Radios korrespondenter ut på turné med Riksteatern för att dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser.
Fotograf: Mattias Ahlm
Fotograf: Mattias Ahlm

- Världen är idag både uppkopplad och tätt sammankopplad. Konflikten i Syrien får direkta följder i omvärlden, hot mot bloggare i Bangladesh möter globala reaktioner, klimatbeslut på ett toppmöte i Paris får konsekvenser för oss alla, säger Ginna Lindberg, utrikeschef Ekot.

Genom sitt arbete ger Radiokorrespondenterna inblick i händelser runt om i världen och sätter dem i ett större sammanhang. Under hösten besöker korrespondenterna, tillsammans med Riksteatern, elva orter runt om i landet för att dela med sig av sina upplevelser och av de händelser som präglat nyhetsrapporteringen under året.

Vid varje tillfälle kommer två korrespondenter medverka och kvällen blir en unik möjlighet för publiken att diskutera och ställa frågor till journalisterna som har hela världen som sin arbetsplats.

Turnéstart för Förstå världen - Möt Radiokorrespondenterna är i Växjö den 5 september. På flera orter planeras även aktiviteter i samband med korrespondenternas besök. Bland annat anordnar P4 Kronoberg en temadag för skolelever om vikten av det fria ordet i samband med premiären. Den 23 augusti anordnar även Sveriges Radio en eftermiddag med korrespondenterna på Södra Teatern i Stockholm som direktsänds i radion.

Turnéplan: 5 september Växjö, Växjö Konserthus 6 september Kalmar, Kalmarsalen 8 september Västerås, Västmanlands Teater 12 september Säffle, Medborgarhuset 13 september Södertälje, Södertälje Stadsscen 14 september Umeå, Sagateatern 15 september Gävle, Gävle Teater 19 september Östersund, Storsjöteatern 20 september Uppsala, Reginateatern 21 september Sundsvall, Hedbergska skolans aula

Kontakter

Presskontakt: Pressansvarig Joakim Johansson Joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Mattias Ahlm
Fotograf: Mattias Ahlm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye