Riksteatern

Iiris Viljanen och Leslie Tay sjunger Sara Lidman

Dela
Under hösten åker Riksteatern på turné med Sara Lidmans Tjärdalen som musikteater i regi av Carolina Frände och Joakim Rindå. Nu släpps EP:n En pelikan på myren- sånger från Tjärdalen med låtar ur föreställningen. För text och musik står Carl Åkerlund och Jonas Svennem, båda medlemmar i det hyllade bandet Winhill/Losehill.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Jonas Svennem har skrivit och producerat musiken och Carl Åkerlund har skrivit egna texter samt bearbetat Sara Lidmans texter. Svennem och Åkerlund som tidigare arbetat ihop i Winhill/Losehill debuterar här på svenska med tre låtar framförda av tre karaktäristiska och starka röster: Iiris Viljanen, Leslie Tay samt Jonas Svennem själv.

Med själ, svärta och humor lyfter dessa olika röster låtarna ur föreställningen och får dem att landa mitt i vår tid, i den by som är Sverige och världen idag. Texterna berör frågor som är viktiga i vår tid och kretsar kring teman som Sara Lidmans verk också berör: viljan att passa in och priset för att sticka ut, vilka liv som värderas högst och längtan efter frihet.

- Sara Lidman brukar med rätta beskrivas som en av de stora språkkonstnärerna inom svensk litteratur. Det har varit tacksamt att arbeta med hennes texter för att det finns så ofantligt mycket att jobba med. Hennes blick på skrivandet, på byn som världens centrum, på kampen för rättvisa och balansen mellan kärlek, allvar och lättsamhet i skildrandet av mänskliga relationer är väldigt inspirerande, säger Carl Åkerlund, textförfattare.

För Jonas Svennem har arbetet med EP:n varit högst personligt.

- Jag träffade Sara några gånger och spelade musik för henne, eftersom min familj känner hennes familj, så min ingång i detta projekt hade en personlig inspirerande laddning. Tjärdalen blev mitt första möte med Saras författarskap, berättar Jonas Svennem, musiker.

En pelikan på myren- sånger från Tjärdalen

Dagen jag blir fri - Leslie Tay

Millans sång - Iiris Viljanen

En pelikan på myren - Jonas Svennem

Releasedatum: 16 september 2016

Skivan distribueras digitalt av Border och släpps på CD tillsammans med Tidskriften Provins - Norrländsk litterär tidskrift, nr 3/2016.

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/tjardalen

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/tjardalen

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye