Riksteatern

Laddad gruvfråga i humoristiskt drama - urpremiär för Dagbrott

Dela
Dramatikern Anders Duus och regissören Sara Giese är tillbaka på Riksteatern med den nyskrivna pjäsen Dagbrott. En berättelse där den infekterade gruvfrågan blandas med vardagliga problem som längtan, frustration och kärlek.
Fotograf: Mira Åkerman
Fotograf: Mira Åkerman

Under hösten kommer Riksteatern att turnera med Dagbrott som är ett samarbete med Giron Sámi Teáhter. Ett humoristiskt drama skrivet av dramatikern Anders Duus och som regisseras av Sara Giese. Tillsammans har de tidigare bland annat gjort den hyllade Allt ska bort för Riksteatern och Teater Västernorrland.

Dagbrott tar sin utgångspunkt i den komplicerade gruvfrågan och visar på motsättningarna mellan arbetstillfällen, naturexploatering och de samiska rättigheterna. En fråga som ger flera perspektiv på svensk politik och som för många är ett öppet sår i vår samtid.

- Gruvor och prospekteringar påverkar miljö och människor på sätt som få av oss vet om. Dessutom sätter gruvor fokus på frågor om landsbygd och arbete. För mig har arbetet med pjäsen varit en upptäcktsresa, inte minst i mötet med samiska rättighetsperspektiv, säger Anders Duus dramatiker.

Med gruvfrågan som en röd tråd berättas flera livsöden på ett humoristiskt sätt där vardagliga problem, kärlek, drömmar och stora planer blandas med varandra. På scen står Sarakka Gaup från Giron Sámi Teáhter, David Lenneman och Mårten Andersson.

- Gruvfrågan är viktig på så många olika sätt, men har länge hamnat under medieradarn. Dagbrott lyckas med att berätta om miljökonsekvenser, samiska rättigheter, jobb, kapital och samtidigt handla om mänskliga relationer som berör på djupet, säger Sara Giese regissör.

Medverkande

Mira, Mariddja, Miranda, Marinetta Sarakka Gaup Thomas, Aslat, Stig David Lenneman Björn, Ulf, Markus, Håkan Mårten Andersson

Manus Anders Duus Regi Sara Giese Scenografi & kostym Johanna Mårtensson Musik & ljud David Giese Ljus Karl Svensson

Urpremiär den 30 september i Lomma

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/dagbrott

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/dagbrott-2

Kontakter

Presskontakt: Pressansvarig Joakim Johansson Joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Mira Åkerman
Fotograf: Mira Åkerman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye