Riksteatern

Musikteater om Bert Karlssons liv – urpremiär för Främling

Dela
Från dansbands- och schlagerkung, via Skara Sommarland och Ny Demokrati till en av Sveriges största entreprenörer för asylboenden. Berättelsen om Bert Karlssons liv innehåller många olika vändningar. Urpremiär för Riksteaterns Främling, skriven av Gertrud Larsson och i regi av Alexander Öberg.
Fotograf: illustration Jenny Svenberg Bunnel
Fotograf: illustration Jenny Svenberg Bunnel

I Främling får publiken möta Bert Karlsson i full färd med att bygga ännu ett nytt asylboende när han plötsligt hamnar i en historisk resa bakåt i tiden. Det blir en berättelse om Bert Karlssons brokiga karriär med många uppseendeväckande val som gjort honom till en av Sveriges mest omdiskuterade personer.

­- Att berätta om Bert Karlssons väg från dansbandskung till "asylkung" är också ett sätt att berätta om Sverige och om hur vi hanterar flyktingpolitiken. I pjäsen speglas dagens verklighet i den situation som rådde i Sverige under tidigt 90-tal. Det finns klara paralleller, men det har också skett en förskjutning av vilka värderingar som rådde då och vilka som råder idag, säger dramatikern Gertrud Larsson.

I pjäsen spelas Bert Karlsson av skådespelaren Anna-Lena Efverman. Med på scen finns även fem andra skådespelare som gestaltar dansbandet Vikingarna. Föreställningen är en musikalisk resa som innehåller höjdpunkterna från Bert Karlssons karriär, så som Carolas vinst i Melodifestivalen, bygget av Skara Sommarland och skapandet av Ny Demokrati. Det dyker även upp välbekanta vänner och fiender från det förflutna.

- Det faktum att Bert Karlsson är en levande person är inget jag har förhållit mig till i arbete med Främling. Jag låtsas att det är Peer Gynt, säger regissören Alexander Öberg.

Främling är en samproduktion mellan Riksteatern och Uppsala stadsteater. Gertrud Larsson har tidigare skrivit uppmärksammade Asylshopping som turnerade med Riksteatern 2009 och där även Anna-Lena Efverman medverkade. Alexander Öberg har bland annat varit konstnärlig ledare för Backa Teater 2000-2006 och regisserade nyligen den hyllade uppsättningen av Karlsson på taket på Göteborgs Stadsteater och Dramaten.

Urpremiär den 6 oktober i Skövde

Medverkande

Bert Karlsson Anna-Lena Efverman Carola/Stefan/Löfven/Vivianne Franzén/Kommunikatören m.fl. Frida Beckman Ian Wachtmeister/Ullsvin/Carola/sångare i Vikningarna m.fl. Nils Närman Svensson Bengt Westerberg/Kungen/Morgan Johansson/Fjällko m.fl. Martin Rosengardten Richard Herrey/Christina Rogestam/Skånskan, Carola m.fl. Gloria Tapia Tomas Tobé/Jimmie Åkesson/Viking/Ullsvin m.fl. Steve Kratz

Manus Gertrud Larsson Regi Alexander Öberg Scenografi Zofi Nilsson Kostym Ulrika van Gelder Mask Linda Sandberg Musikarrangemang Peter Tikkanen Ljus Jörgen Haimanas

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/framling

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/framling

Kontakter

Presskontakt: Pressansvarig Joakim Johansson Joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: illustration Jenny Svenberg Bunnel
Fotograf: illustration Jenny Svenberg Bunnel
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye