Riksteatern

Alfhild Agrells Ensam på turné med Riksteatern

Dela
Ensam är ett kärleksdrama om skam, svek och stolthet skrivet av Alfhild Agrell, en av våra främsta dramatiker som hamnat i skymundan i teaterhistorien. Riksteatern fortsätter med att sätta strålkastarljuset på 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.
Fotograf: Ola Kjelbye
Fotograf: Ola Kjelbye

Den 9 oktober är det turnépremiär för Ensam, ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern. För regi står Martin Rosengardten och pjäsen är skriven av Alfhild Agrell, som i mitten av 1800-talet var en av de mest hyllade och spelade dramatikerna, vid sidan av August Strindberg och Henrik Ibsen. Hennes pjäser väckte också stort motstånd vilket gjorde att hon, likt många andra kvinnliga dramatiker, glömdes bort i teaterhistorien. I Ensam möter vi ogifta Thora som valt att skaffa barn ensam, trots att det på den tiden ansågs högst opassande. Thoras val ställer sedermera till problem för den faderlösa dottern när hon i vuxen ålder vill gifta sig. Ensam var kontroversiell för sin tid då den förespråkade kvinnors rätt att skaffa barn på egen hand och fick motstå kritik när den hade urpremiär på Dramaten 1886. - När man sätter in pjäsen i sin samtid framstår Alfhild Agrell som en mycket radikal dramatiker. Men sättet hon berör skam och skuld på är något man kan känna igen sig i. Vi anser att man idag ska få skaffa barn som ensamstående, men frågan är om inte samhället dömer ändå, säger regissör Martin Rosengardten.

Riksteatern har tidigare genom Spetsprojektet arbetat med att sätta fokus på några av 1800-talets mest spelade kvinnliga dramatiker.

Premiär den 9 oktober i Osby

Medverkande

Marika Strand Caroline Harrysson Peter Sundberg Per Burell Peter Jansson Kerstin Eriksson

Av Alfhild Agrell Regi Martin Rosengardten Scenografi/kostym Magnus Möllerstedt Ljusdesign Linn Persson Ljuddesign Michael Andersson Mask Lena Stranger Weinar

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/ensam/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ensam-2

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Ola Kjelbye
Fotograf: Ola Kjelbye
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye