Riksteatern

Premiär för dansföreställningen Digambara med Virpi Pahkinen

Dela
Nu är det premiär för Riksteaterns uppsättning av Digambara – en dansföreställning i gränslandet mellan dans och ritual. På scen möts den världskända koreografen Virpi Pahkinen tillsammans med två dansare i en elegant kamp om ögonblicket.
Fotograf: Mattias Lindbäck
Fotograf: Mattias Lindbäck

Under november månad turnerar Riksteatern med Virpi Pahkinens dansföreställning Digambara. Föreställningen kom till i dansaren och koreografen Mugiyono Kasidos studio mitt inne i den Indonesiska djungeln på ön Java. I Riksteaterns uppsättning medverkar både Pahkinen och Kasido tillsammans med dansaren Pontus Sundset. På scen sammanlänkas de tre i en koreografisk vandring mellan dans och ritual.

- Min förhoppning är att dansen kommer att få det inre ljuset att tändas upp i novembermörkret. Att publiken får tillgång till sin högra hjärnhalva som ser till helheten och inte domineras av orden och vardagens logik, säger Virpi Pahkinen, koreograf.

Förutom Digambara kommer Virpi Pahkinen framföra ett utdrag ur sin föreställning Kalagni och Mugiyono Kasido sitt humoristiska solo Kabar Kabur.

Virpi Pahkinen är en av Skandinaviens internationellt mest framgångsrika solodansare och koreografer. Hennes koreografi söker sig ofta utanför den västerländska danstraditionen och utforskar kulturer där dans spelar en viktig roll i livsavgörande händelser.

Premiär den 6 november i Ytterjärna.

Medverkande Virpi Pahkinen Mugiyono Kasido Pontus Sundset Koreografi Virpi Pahkinen Musik Luis Hernan Cortés Maya Ljusdesign Magnus Pettersson Kostym Etik Fadjur Wati

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/digambara

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/digambara

Kontakter

För mer inforamtion: Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Mattias Lindbäck
Fotograf: Mattias Lindbäck
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye