Riksteatern

Vinnarna i Ortens bästa poet och Skapa Dans utsedda

Dela
I helgen hölls finalerna av förortsmästerskapet i estradpoesi Ortens bästa poet och koreografitävlingen Skapa Dans. Båda tävlingarna har som mål att lyfta fram oetablerade konstnärer och båda stöttas av Riksteatern.

Liban Abdule blev Ortens bästa poet 2016

Igår den 6 november utsågs Liban Abdule från Tensta till vinnare i Orten bästa poet under finalen som hölls i Rinkeby Folkets Hus. 22 poeter kvalificerade sig från deltävlingarna i Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholm under hösten och i söndagens final tävlande 8 finalister. Deltagarna bedömdes utifrån sina texter och sceniska presentation.

Bakom Ortens bästa poet står Förenade Förorter som vill bidra till att skapa en plattform för de samlade erfarenheterna i förorterna och låta de som bor där vara bärare av sina berättelser. Förenade Förorter är en del av Riksteaterns residensverksamhet. Vinnarna i Ortens bästa poet åker nu under november och december på turné i samarbete med Folket Hus och Parker och Riksteatern. Turnéstart i 18 november i Kungsmarken.

Liza Tegel vinnare av Skapa Dans

I helgen hölls även riksfinalen i koreografitävlingen Skapa Dans på Riksteatern i Hallunda. Skapa Dans är en tävling för unga oetablerade koreografer och i finalen deltog 10 finalister som kvalificerat sig via regionala uttagningar. Liza Tegel, som representerade Västernorrland, utsågs till vinnare med sitt bidrag Boy on a dolphin. Juryns motivering löd ”Med en förlängd rumslig aspekt lyckades dansaren erövra juryns närvaro genom att på ett tydligt sätt öppna upp sitt konstnärskap i total helhet genom kropp, rörelse, tystnad, musik och kostym.”

- Jag är supertacksam och glad över upplevelsen som Skapa Dans har gett mig. Utmärkelsen betyder att jag har lyckats kommunicera och erbjuda något av mig själv som fångat andra, vilket ju är hela syftet med dans som scenkonst, åtminstone för mig. Den betyder också att jag får en dag med Cullbergbaletten och det är ju guld värt, säger Liza Tegel, vinnare av Skapa Dans 2016.

Deltagarna i Skapa Dans är i åldrarna 15-21 år. Juryn bedömer koreografernas scennärvaro, känsla, energi och uttryck samt hur musiken används. Hur scenen disponeras och hur rörelsematerialet har komponerats ihop. Årets jury bestod av Jane Hopper från Cullbergbaletten, Shirley Hartley Ubilla från JUCK, Eva Perbrand Magnusson, pedagog, koreograf, f.d. danskonsulent och Lucas Carlsson, koreograf, filmare och dansare. Riksfinalen av Skapa Dans är ett samarbete mellan SRD - Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling och Riksteatern.

Kontakter

För mer information: Presskontakt Riksteatern Joakim Johansson Pressansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15 Presskontakt Förenade Förorter Canan Yasar canan@obeyapr.se Tel: 070-383 07 48

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye