Riksteatern

Succéföreställningen Trans[e]ición till Nobelberget

Dela
Den hyllade dansföreställningen Trans[e]ición gör en unik klubbföreställning på Nobelberget i Stockholm den 1 december. Gemenskap står i fokus för kvällen då överskottet från biljettintäkterna går oavkortat till UNHCR:s arbete.

Dansföreställningen Trans[e]ición är just nu ute på Riksteaterturné och gör ett extra stopp på Nobelberget för en klubbföreställning. Trans[e]ición blandar traditionell afrokubansk dans med hip hop, popping och house och utforskar gränslandet mellan trans och medvetande. Föreställningen framförs av det svensk-kubanska danskompaniet SOMOS Dance Company och för koreografin står Lisa Janbell. När Trans[e]ición gästar Nobelberget får publiken en unik möjlighet att själva delta och mot slutet dansa in och bli en del av föreställningen. Gränsen mellan dansare och publik suddas ut.

Kvällen öppnas med den kritikerrosade dokumentärfilmen Raving Iran av Susanne Regina Meuers. Efter Trans[e]ición fortsätter kvällen med bland annat NevaDeelay och Henrik Bergqvist. Fler namn tillkommer. Kvällen går i gemenskapens tecken då överskottet från biljettförsäljningen går oavkortat till UNHCR arbete för barn och familjer på flykt.

Musiken i föreställningen är hämtad från dagens house- och elektroniska musikscen med inspiration från electro cumbia, kwaito och kuduro. Den är specialskriven och producerad av producenten NevaDeelay med material av bland annat Axel Boman och Johan Söderberg. Trans[e]ición är kompaniets tredje produktion och hade premiär i Havanna under förra året.

Just nu är Trans[e]ición ute på Riksteaterturné och har hyllats i media. Gotlands Tidningar skrev "Egentligen är 'Trans[e]ición' en enda lång ritual. Det börjar med en vilja att slita sig från något, med händer som verkar ämna tvätta rent både den egna kroppen och meddansarnas. [...] Som om det fanns ett behov snarare av att vara med, än att fly. Det säger något energin i uppsättningen. Och om lockelsen i ett massextatiskt tillstånd."

Föreställningen på Nobelberget är ett samarbete mellan Riksteatern, Nobelberget och Babak Shermond. Föreställningen på Nobelberget blir sista tillfället att se Trans[e]ición i Stockholmsområdet.

Datum: 1 december Tid: kl. 18-01 (Trans[e]ición börjar kl. 20.30) Inträde: 150 kr (Överskott från biljettintäkterna går oavkortat till UNHCR)

Idé & koreograf: Lisa Janbell Co-koreograf, Kuba: Obwen Beovides Gonzáles Dramaturg & Ljusdesigner: Helena Ringvold Medverkande dansare: Maele Cheza Sabuni, Joanna Holewa Chrona, Danel Osmin Milian Diaz, Yared Tilahun Cederlund. Inhoppare: Raydel Castillo Hernández

Läs mer om kvällen här: https://www.facebook.com/events/1750631058531154/ http://www.riksteatern.se/transeicion

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/transeicion

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye