Riksteatern

Årets sista festival med artister i världsklass

Dela
Riksteatern bjuder in till årets sista musikfestival. Mellan den 15 och 18 december äger Decemberfestivalen rum i Stockholm, Malmö och Göteborg. På scen står turkiska, kurdiska, bosniska, iranska, egyptiska och arabiska världsartister.

För tredje året i rad arrangerar Riksteatern Decemberfestivalen, årets sista musikfestival. En folkfest som sprider värme och glädje i vintermörkret. Årets upplaga av Decemberfestivalen gästas av artisterna Göksel, Kiosk, Plavi Orkestar, Cairokee, Tarabband och Raperîn.

Mellan den 15 och 18 december hålls konserter med artisterna på Södra Teatern i Stockholm, Moriska Paviljongen i Malmö, Göteborgs Konserthus och Stora Teatern i Göteborg.

Medverkande

Göksel I hemlandet Turkiet kallas Göksel ofta för ”de smärtsamma kärlekssångernas drottning”. Hon är känd för sin distinkta röst och retrostil. Hon inledde sin karriär som bakgrundssångare till Sezen Aksu och släppte sitt första soloalbum 1997. Sedan dess har det blivit tio album.

Spelar den 15 december i Göteborg, den 16 december i Stockholm.

Plavi Orkestar Det Bosniska folkrockbandet är legender i hemlandet och har tusentals fans världen över. Plavi Orkestar, ”Den Blå Orkestern”, startade redan 1983 och har sedan dess släppt åtta album, turnerat världen över och gjort inte mindre än 3 500 konserter.

Spelar den 16 december i Stockholm, den 17 december i Malmö, den 18 december i Göteborg.

Kiosk Ett av den iranska undergroundscenens främsta rockband. Kiosk är kända för sina satiriska och kritiska texter. Musiken är inspirerad av stora mästare som Bob Dylan och Leonard Cohen, men även den romska musiktraditionen.

Spelar den 17 december i Stockholm, den 18 december i Göteborg.

Raperîn Raperîns kärlekssånger framförs på kurdiska och har fått hundratusentals fans världen över. Hon släppte sitt första album, Xapînok, 2012. Det kurdiska språket, som är Raperîns modersmål, har fått en central roll i hennes skapande då det under hennes uppväxt var ett förbjudet språk.

Spelar den 17 december i Stockholm.

Cairokee Det egyptiska rockbandet Cairokee grundades 2003, men fick sitt stora genombrott i och med den arabiska våren 2011. Som namnet anspelar hämtar bandet inspiration från hemstaden Kairo och karaoke. Vilket innebär att deras sound ständigt förändras av nya influenser och utvecklingen i hemstaden.

Spelar den 18 december i Stockholm. Tarabband Tarabband är arabisk musik från Sverige. Bandet är känt för att blanda arabisk musik med alltifrån nordisk folkmusik, persisk musik till jazz. Tarabbands frontfigur är sångerskan Nadin Al Khalidi som genom låttexterna berättar sin egen livshistoria. Med på scen har Nadin etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscen.

Spelar den 18 december i Stockholm.

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/decemberfestivalen-2016

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye