Riksteatern

Sverigepremiär för iscensättningen av Emmi Itärantas succébok

Dela
Ur vattnets minne är en tankeväckande framtidsfantasi där världen förändrats efter en global katastrof. Pjäsen är baserad på författaren Emmi Itärantas hyllade roman Teemestarin kirja (Memory of Water). Den 19 januari har pjäsen Sverigepremiär på Riksteatern.

Emmi Itärantas roman Teemestarin kirja (Memory of Water) utkom 2014 och blev en succé världen över. Boken har nu blivit teater i en uppsättning av Kajana stadsteater som under våren åker på turné med Riksteatern. Ur vattnets minne spelas på finska och textas till svenska. För regi står Helka-Maria Kinnunen.

Berättelsen är en dystopisk framtidsfantasi där vatten blivit en bristvara efter en global katastrof. Publiken får möta den unga Noria Kaitio som plötsligt tvingas välja mellan strid eller säkerhet när det visar sig att hennes far har en hemlig vattenkälla. Ur vattnets minne är en tankeväckande berättelse som får publiken att reflektera över mänsklighetens och individens ansvar för varandra och framtiden.

- Jag blev intresserad av att dramatisera Itärantas roman eftersom den har en förmåga att tilltala den moderna människan i en dagsaktuell framtidsfråga: Vad kan jag göra? Romanen är en framtidsfantasi och en äventyrsberättelse som samtidigt är filosofisk. Vi får följa den unga huvudpersonen och hennes familjs ansträngningar under förhållanden som är ett resultat av det liv som dagens människor lever, säger Helka-Maria Kinnunen, regissör.

I rollen som Noria ser vi Talvikki Eerola. På scen står även Heidi Syrjäkari, Mika Silvennoinen och Antti Hovilainen. Under våren gästar Ur vattnets minne ett tiotal orter runt om i landet.

Sverigepremiär på Riksteatern i Hallunda den 19 januari

Medverkande Talvikki Eerola Heidi Syrjäkari Mika Silvennoinen Antti Hovilainen

Regi och dramatisering Helka-Maria Kinnunen Scenografi och kostym Tiina Siltala Ljuddesign Sinikka Isoniemi Ljusdesign Mikko Kemppainen

Mer om uppsättningen samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/urvattnetsminne

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/ur-vattnets-minne-veden-muistista

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye