Riksteatern

Turnépremiär för Emil Jensens Flyktpotatis

Dela
Han är en av Sveriges roligaste och samtidigt allvarligaste artister och både hans sommarprat och vinterprat i Sveriges radio förra året har varit bland de mest hyllade någonsin. Nu åker han på turné med Riksteatern med sin bejublade föreställning Flyktpotatis.
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G

Emil Jensen tar sig an ämnen som de flesta duckar för. Men med sin humor och sina oväntade vändningar lyckas han ändå inge hopp och värme, oavsett om han pratar om mänskliga rättigheter eller sjunger om mänskliga svårigheter. Hans föreställning Flyktpotatis rosades i press under hösten.

Vackrare än såhär blir det nog inte. (Aftonbladet)

I de små detaljerna lockar Emil Jensen fram de stora känslorna. Det är en fröjd att få åka med på Emil Jensens verbala resor mellan allvar, politik, känslor och skämt. (Västerbottens-Kuriren)

Med en blandning av skeva poplåtar, stå upp-komik och empatiska mono­loger gjorde Emil Jensen succé. (Uppsala Nya Tidning)

- Dålig potatisskörd har genom historien fått människor att fly och bryta ny mark. När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna. Verklighetsflykt, flykt från ohållbara familjesituationer och relationer, flykt mellan nationer - alla sorters flykt, små och stora, kommer löpa som en rosa tråd genom låtar och monologer, säger Emil Jensen. Genom åren har Emils album, föreställningar och samhällsengagemang renderat en mängd priser och utmärkelser - som Hoola Bandoola-priset, Gustaf Frödings lyrikpris, en rad miljöpriser och även en nominering till Martin Luther King-priset för sitt solidaritetsarbete.

Turnén är ett samarbete mellan Riksteatern och United Stage och innefattar 56 spelningar runt om i Sverige.

Turnépremiär 27 januari Karlstad.

Medverkande

Emil Jensen - Piano, gitarr, kalimba och sång

Anna Dager - Cello, synth och sång

Hanna Ekström - Violin, såg och sång

Magnus Olsson - Trummor och slagverk

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/forestallningar/flyktpotatis---emil-jensen/

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/flyktpotatis

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye