Riksteatern

Världspremiär för Mari Carrascos nya verk Paper Plane

Dela
Fyra dansare öppnar dörren till en parallell värld i en föreställning om opraktiska drömmar som är större än verkligheten. Nu är det världspremiär för koreografen Mari Carrascos nya verk Paper Plane på Riksteatern. För musiken står kompositören Mikael Karlsson.
Fotograf: Simon Söderberg
Fotograf: Simon Söderberg

Mari Carrasco är tillbaka på Riksteatern efter succén Bartolomeo som turnerade 2013. Det nya verket Paper Plane utforskar verkligheten i relation till parallella världar där allt är möjligt. Dansarna tar med publiken till ett magiskt underland där opraktiska drömmar inte hålls tillbaka av vardagen.

- Våra drömmar begränsas ofta av verkligheten. Om vi vågar tänka större kan vi också se oss själva på ett nytt sätt. I Paper Plane får publiken förflytta sig till ett underland där allt är möjligt och där de kan glömma vardagen för en stund. Förhoppningsvis tar de med sig lite av glittret från den världen till sin egen värld och vågar tänka mer opraktiska drömmar varje dag, säger Mari Carrasco, koreograf.

Musiken i föreställningen är komponerad av den världskända kompositören Mikael Karlsson. Tillsammans med ljusdesignen Heiða Kristín Ragnarsdóttir har Mari Carrasco och Mikael Karlsson skapat en magisk och vacker värld där det är svårt att urskilja vad som är verklighet och illusion. Rörelsematerialet i föreställningen är framtaget gemensamt med dansarna. Paper Plane är Mari Carrascos och Mikael Karlssons andra produktion tillsammans. De har tidigare samarbetat i verket Black Forest.

Paper Plane åker under våren på Riksteaterturné och kommer att framföras i både skolor och offentliga föreställningar. På scen ser vi de fyra dansarna Ida Inxi Holmlund, Jade Stenhujis, Michael Tang Pedersen och Stacey Aung.

Paper Plane är Mari Carrascos andra verk för Riksteatern. Mari är dansare och koreograf och har sedan sin examen från Balettakademien 2009 arbetat med sitt eget projektbaserade kompani, Carrasco Dance. Succéföreställningen Bartolomeo turnerade två säsonger med Riksteatern och blev även en internationell framgång. Nu senast gjorde hon koreografin till den hyllade teater- och dansföreställningen Girls will make you blush som var ett samarbete med Unga Klara och Västmanlands Teater.

Mikael Karlsson har bland annat uppmärksammats för sina samarbeten med koreografen Alexander Ekman. Däribland A Swan Lake för Den Norske Opera & Ballett och Midsommarnattsdröm på Kungliga Operan. Han har gjort musik till Battlefield Bad Company I och II och samarbetat med en rad artister såsom Anna von Hausswolff och Lykke Li. Mikael Karlsson hyllades även för sitt sommarprat i Sveriges Radio 2016.

Urpremiär den 6 mars i Göteborg på Stora Teatern

Medverkande Ida Inxi Holmlund, Jade Stenhujis, Michael Tang Pedersen och Stacey Aung. Under study: Gjertrud Lager Olaussen.

Koreografi Mari Carrasco Koreografassistent Rita Lemivaara Kompositör Mikael Karlsson Ljusdesign Heiða Kristín Ragnarsdóttir Scenografi Johanna Mårtensson Kostym Mari Carrasco

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/paperplane

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/paper-plane

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Simon Söderberg
Fotograf: Simon Söderberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye