Riksteatern

Urpremiär för Lilla stora livet

Dela
Lilla stora livet är en minimusikal för nyfikna av författarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson som första gången presenterar ett gemensamt verk med manus av dem båda. För musiken står Frida Hyvönen. Regi Olle Törnqvist.
Fotograf: Fredrik Sjöberg
Fotograf: Fredrik Sjöberg

När Maltes mormor hamnar på sjukhus får han sova över hos mormors gamla väninna Ponti. Under den oroliga natten pratar de om döden, men mest om livet. Om kattens morrhår, flugans fantastiska hjärna och de tusen stjärnorna på himlen. Om det lilla och det stora livet. Mitt i Maltes dödsrädsla berättar Ponti om hur flugor fungerar och om hur spindlar väver nät och kunskapen om livet blir större. En kunskap som är lite vaccinerande mot rädslan för döden.

- Stackars små barn som aldrig får gå på kickoff och bli lite taggade inför arbetet. Det här är ett kraftfullt slag för kunskapen! Lär er allt möjligt, barn, om flugor, stjärnor och kattens nos! Och gör det med en sång! säger Ulf Nilsson, författare.

- Som poeten av oss två får jag väl bli mer prosaisk: jag tycker att det har fungerat överraskande bra att skriva manus ihop. Det gör jag gärna om! Vi kompletterar varandra så fantastiskt, Ulf och jag - och jag och Frida också. Ett drömsamarbete, faktiskt! säger Lotta Olsson, författare.

Lilla stora livet spelas för barn i förskoleklass till årskurs 3.

Lotta Olsson

Lotta Olsson debuterade som poet 1994 med den uppmärksammade sonettsamlingen Skuggor och Speglingar och har sedan dess publicerat ett drygt trettiotal böcker, poesi och prosa, för både barn och vuxna. På senare år har hon bland annat inlett ett samarbete med musikern Jojje Wadenius, som hittills har lett till en barnmusikal (Bakgårdens orkester, premiär 2014) och en bok + skiva med barnsånger (Livet är nu, 2016) och en revy för vuxna om tryckfrihet (Prata högre, Karin!, premiär januari 2017). Ulf Nilsson Ulf Nilsson har varit verksam som författare för barn och unga i snart fyrtio år, vilket har resulterat i drygt hundratalet titlar. Bland annat flera mycket omtyckta böcker tillsammans med illustratören Eva Eriksson, som böckerna om Lilla syster Kanin, Älskade lilla gris och En dag med mössens brandkår. Med illustratören Anna-Clara Tidholm har han skapat barnboksklassikern Adjö, herr Muffin. Den belönades med Augustpriset 2002 och har dessutom satts upp på flera scener. Olle Törnqvist Regissören Olle Törnqvist har fler än sextio teateruppsättningar på sin meritlista och har tidigare regisserat många omtyckta föreställningar som Dan då dan dog, Förödelsedagsbarnet, Får i stövlar och Banankontakt. Frida Hyvönen Musiken i Lilla stora livet är nykomponerad av artisten Frida Hyvönen. Frida tilldelades Nöjesguidens musikpris 2005 och 2008 tilldelades hon DN:s kulturpris och fick två Grammisnomineringar för ”Silence Is Wild”. 2009 spelade hon som första svenska popartist på Dramaten i Stockholm för utsålda hus och detta år vann hon även Manifestpriset i kategorin Pop. Frida Hyvönen är nominerad till Grammisgalan 2017 för Bästa album, Bästa kompositör samt Bästa textförfattare.

Urpremiär 6 mars i Slite

Medverkande Anita Nyman Alfred Tobiasson Musiker/skådespelare Erik Petersen Musiker Nadia Hamouchi och Cecilia Linné

Manus Lotta Olsson och Ulf Nilsson Sångtexter Lotta Olsson Musik Frida Hyvönen Regi Olle Törnqvist Scenografi Johanna Mårtensson Kostym och mask Agneta Andersson Forssell Ljusdesigner Holger Tistad

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/lillastoralivet

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/lilla-stora-livet

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Fredrik Sjöberg
Fotograf: Fredrik Sjöberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye