Riksteatern

Världens största eldfest lyser upp i vintermörkret

Dela
För åttonde året i rad bjuder Riksteatern in till stjärnspäckad utomhusfestival för att välkomna våren. Eldfesten äger rum samtidigt i Stockholm, Malmö och Göteborg den 14 mars. Tusentals människor samlas för att fira att våren är på intåg och miljontals har möjlighet att följa festligheterna via direktsändning. Detta gör det svenska firandet till det största i världen. Invigningstalare är civilminister Ardalan Shekarabi.
Fotograf: Danish Saroee
Fotograf: Danish Saroee

Artister i världsklass, eldhoppning, pyroteknikshower, högtidsmat och sprakande eldar står på programmet när Eldfesten går av stapeln. Förra året deltog 55 000 personer i firandet som Riksteatern anordnar tillsammans med en rad samarbetspartners. Miljontals följde även festligheterna i Stockholm via en direktsändning i persisk tv, vilket även är förhoppningen i år. Nytt för i år även att SVT kommer att direktsända från festligheterna i Kungsträdgården i Stockholm. Konferencierer är skådespelaren Bahar Pars och programledaren Sina Vilollah. I år inviger civilminister Ardalan Shekarabi Eldfesten i Stockholm.

Eldfesten, eller Chaharshanbeh Soori som det heter på persiska, är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år för att välkomna våren. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz. Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet ska känna sig välkomna att delta i firandet. Det är en folkfest för mångfald och integration, som har tagit plats mitt i city och berikat Stockholm, Malmö och Göteborg med en ny tradition.

Publiken i Kungsträdgården och tv-tittarna kommer bland annat ha möjlighet att se artisterna Andy Madadian, Abjeez med Yakumbé, Berrin Sahin, Zulaykho Mahmadshoeva, Saeid Shanbehzadeh och Rostam Mirlashari.

Eldfesten äger rum den 14 mars kl.18.00 i Kungsträdgården i Stockholm, Folkets Park i Malmö och på Heden i Göteborg. Festligheterna i Stockholm kommer att sändas direkt i SVT 2 och senare på kvällen SVT24, samt SVT Play. TV-kanalen Manoto TV sänder även live i hela världen.

I Malmö kommer bland annat Rana Mansour, Twab Arash och Ajam att uppträda. Eldfesten i Göteborg leds av Behrang Miri och kommer att gästas av bland annat Bijan Mortazavi, Karevan Ensebmle, Parian och Behrad.

Eldfesten är ett samarbete mellan Riksteatern och bland annat Föreningen Farhang, Eldfestkommittén, Stockholms stad, Göteborgs stad och Malmö stad med flera.

Medverkande Stockholm

Bahar Pars (Konferencier) Bahar Pars är skådespelare bosatt i Stockholm, född i Iran. Hon har haft roller på ett flertal teatrar och medverkat i svenska filmer. Bahar nominerades till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen En man som heter Ove, en film som också är nominerad för en Oscar. De senaste åren har Bahar arbetat på Dramaten, nu aktuell i Figaros bröllop.

Sina Vilollah (Konferencier) Sina är en folkkär programledare som har framträtt i många iranska radio- och TV-program. Tre gånger nominerad till Television- och Radiofestivalpriset som bästa programledare vann han priset 2004. Sina var med och startade den första iranska nöjeskanalen Farsi1, där han sedan 2014 leder den populära talkshowen Chand Shanbeh Ba Sina.

Andy Madadian Den iranska superstjärnan Andy kommer till Eldfesten. "The Prince of Persia" eller "The Iranian Elvis" som han kallas, har släppt mer än 14 album och har turnerat runt om i världen. För andra året i rad belönades han av JPF Independent Music Awards för bästa Mellanösternalbum och Universal Studios utnämnde honom som decenniets bästa manliga iranska popsångare i Amerika. 2016 fick Andy mottaga Legend Award-priset från Big Apple Music Awards.

Saeid Shanbehzadeh & Rostam Mirlashari: Afro-Iranian Music I höstas gjorde de succé på Apollo Theatre i New York och i San Fransisco. Samarbetet mellan Parisbaserade musikern och dansaren Saeid Shanbehzadeh och Stockholmsbaserade sångaren Rostam Mirlashari fortsätter. Tillsammans med sitt band tar de med oss på en vindlande resa genom den spännande afro-iranska musiken i möte med blues och jazz.

Zulaykho Mahmadshoeva Zulaykho Mahmadshoeva är en av Tadzjikistans nya stjärnor inom tadzjikisk popmusik. Hennes musik är en blandning av tadzjikisk folkmusik och pop. Zulaykho kompas av Sharafodin Shkarov på keyboard, Omid Mazlom, gitarr, Ramin Yousefi, bas, Marcello Nunez, trummor och Pedram Lahijani, slagverk under ledning av Shapor Bastansiar.

Abjeez med Yakumbé Det persisk-svenska världspopbandet Abjeez bildades av låtskrivande systrarna Melody och Safoura Safavi. De ofta humoristiska och rebelliska texterna är skrivna på farsi, men musikens groove och ett dramatiskt framförande bryter ner alla språkgränser. På Eldfesten ser vi Abjeez uppbackade av slagverksgruppen Yakumbé.

Allyawan Rapparen Allyawan från Jönköping har varit med i snart ett decennium på den svenska rapscenen. Med sin debut-EP Dümma mig rör Allyawan vid ämnen som rasism och fördomar. 2015 medverkade Allyawan i TV4s Lyckliga Gatan, där han med sin tolkning av Jag hade en gång en båt gick rakt upp som etta på singellistan.

Berrin Sahin Berrin Sahin föddes i östra Turkiet. Hon spelar baglama, cura och sjunger på kurdiska, turkiska, azeriska och fler språk. Berrin har förutom konserter med sina systrar, tagit plats i olika musikaliska möten. Hon har varit en av två solister i Karl Jetkins Stabat Mater, samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, jazzmusikern Magnus Lindgren och medverkat som sångerska i Utvandrarna på Västmanlands Teater.

Parvaz Med inspiration från konsten och poesin i det gamla persiska riket och med en bakgrund av studier i traditionella danser från Iran och Centralasien, skapar Parvaz dansensemble uttrycksfulla scenproduktioner fyllda med poetiska moment, medryckande rytmer och extatiska snurrar.

Läs mer om Eldfesten och artisterna på: http://www.riksteatern.se/eldfesten

http://ehlassociation.se/index.php/sv/

För pressbilder, vänligen kontakta pressansvarig

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Danish Saroee
Fotograf: Danish Saroee
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye