Riksteatern

Urpremiär för Kality – vittnesmål från Kalityfängelset

Dela
Kality är en samling berättelser om att bli fängslad för sitt skrivande och de konsekvenser det får; psykiskt, fysiskt och socialt. Föreställningen bygger på texter skrivna av fångar eller före detta fångar på Kalityfängelset i Etiopien. På scen står bland annat Martin Schibbye. Regi Måns Lagerlöf.
Fotograf: Anna Tärnhuvud
Fotograf: Anna Tärnhuvud

För en tid sedan bad Martin Schibbye fångar och före detta fångar på Kality-fängelset i Etiopien att skriva ner texter och vittnesmål om vad skrivandet betyder, varför de blev journalister och hur de ser på sin situation och sin framtid. Texterna som kom in har bearbetats av dramaturgen Eva-Maria Dahlin.

- Man har tagit friheten från de här kollegorna, de har förnedrats och i en del fall torterats. Men det finns en sak som ingen har kunnat beröva dem - rätten att bestämma vem man är. Och de har fortsatt att skriva, fortsatt rapportera och på så sätt behållit sin frihet även i fångenskapen, säger Martin Schibbye.

För regin står Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

- Hoten mot det fria ordet är mer påtagliga än på mycket länge. De modiga journalister som bidragit med texter till den här föreställningen hjälper oss sätta fokus på en av demokratins överlevnadsfrågor, säger Måns Lagerlöf, regissör.

Urpremiär 4 april på Södra Teatern i Stockholm

Riksteatern i samarbete med Amnesty International. I direkt anslutning till föreställningen kan man ta del av en utställning om yttrandefrihet som produceras av Amnesty International. Utställningen illustrerar de många olika kränkningar mot yttrandefriheten och mänskliga rättigheter som pågår varje dag, över hela världen.

Medverkande

Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman och en lokal journalist

Texter av Zelalem Kibret Beza, Yetneberk Tadele Habtemariam, Abel Wabella, Jomanex, Martin Schibbye, Caalaa Hayilu, Yohannes Kassahun, Daniel Gebremedhin Areri, Dessu Dulla, Soleyana S Gebermichael, Eskinder Nega, Reyoot Alemu, Sewalem Taye Initiativtagare Martin Schibbye, Dramatisering Eva-Maria Dahlin Regi Måns Lagerlöf Regiassistent/turnerande regissör Chantale Hannouch Scenografi Johanna Mårtensson Ljusdesign Ralph Svalander Ljuddesign Hampus Norén

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/kality

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kality

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Anna Tärnhuvud
Fotograf: Anna Tärnhuvud
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum