Riksteatern

Ett liv som papperslös – ett barns berättelse

Dela
Danjin Malinovic är tillbaka på Riksteatern med den hyllade föreställningen Var är mitt hem? En monolog om flykten från kriget i det forna Jugoslavien och en barndom som illegal flykting. En historia mer aktuell än någonsin berättad från ett barns perspektiv.
Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta

Vi hör dagligen rapporteringar kring barn på flykt och hur tusentals minderåriga tvingas leva som papperslösa i Sverige. I Danjin Malinovics föreställning Var är mitt hem? får publiken följa flykten från en lycklig barndom i forna Jugoslavien till hur det är att leva mitt i men samtidigt vid sidan av det svenska samhället. Hur känns det egentligen att vara stämplad som en illegal människa? Och hur lätt är det att starta ett nytt liv i ett nytt land?

- Varje gång jag står framför publiken och delar med mig av min historia känner jag mig tacksam och stolt. Att få turnera med Riksteatern för andra året i rad är ett tecken på att det finns ett stort intresse för historier som min. Det är en viktig föreställning för den ger inblick i vad barnen som lämnar sina hem kan gå igenom. Publiken får möta någon som talar om sina egna erfarenheter vilket gör att det blir verkligt på en annan nivå, säger Danjin Malinovic.

Danjin Malinovic har tidigare arbetat på Helsingborgs Stadsteater tillsammans med regissören Michael Cocke. Berättelsen om sin barndom och flykten till Sverige berörde regissören Michael djupt vilket i sin tur resulterade i föreställningen Var är mitt hem? Föreställningen kommer under hösten att turnera med såväl skolföreställningar som offentliga föreställningar.

- För mig är denna föreställning en del av min identitet. Den betyder att jag, min familj, släkt, vänner men framförallt alla andra som gått och går igenom liknande saker får stå i rampljuset för en stund, de är inte bortglömda utan syns och hörs. Min förhoppning är att publiken kommer att kunna identifiera sig med barnet och dess resa men även känna igen sig i tvära kast mellan hopp och förtvivlan, kärlek och sorg, säger Danjin.

Var är mitt hem? har premiär den 8 september i Olofström.

Medverkande Danjin Malinovic Regi Michael Cocke Scenografi/Kostym Katrin Brännström Dramaturgi Per Holm

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/var-ar-mitt-hem

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/var-ar-mitt-hem

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta
Ladda ned bild
Var-ar-mitt-hem-Foto-Anna-Huerta-8150
Var-ar-mitt-hem-Foto-Anna-Huerta-8150
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye