Riksteatern

Succé för Arabiska Teaterns första Riksteaterturné

Dela
Barnboksklassikern Den lille prinsen skrevs av Antoine de Saint- Exupéry för över sjuttio år sedan och är en berättelse fylld av glädje, sorg och betraktelser över livet. Nu åker Arabiska Teatern på uppbokad Riksteaterturné med en av världens mest populära berättelser.
Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks

I Den lille prinsen får vi följa mötet mellan piloten som har tvingats landa med sitt flygplan i öknen och prinsen från planeten B612. Föreställningen är fylld av spännande historier om kungligheter, talande ormar, fina blommor, en rädd räv och en människa som äger alla stjärnorna på himlen.

- Den lille prinsen är en favoritbok så det var en dröm att få göra teater av den. Men det var också en dröm att skapa en arabisktalande teatergrupp här i Sverige. Det har gått så snabbt. Teaterarrangörerna har varit otroligt modiga. Ingen hade väntat sig en så stor efterfrågan från dem. Nu ska det bli spännande att möta publiken i alla dessa städer och orter runt om i landet, säger Helen Al-Janabi regissör och medverkande.

Arabiska Teatern är den första och enda professionella arabisktalande teatergruppen i Europa. Gruppen består av flyktingar och bildades för 1,5 år sedan. Den lille prinsen hade premiär i december 2016 och är Arabiska Teaterns första teaterföreställning. Nu åker den på Riksteaterturné till mer än 40 spelorter.

- Publiken, oavsett svensk- eller arabisktalande - kommer få se en vacker, visuell och poetisk skildring av Den lille prinsens resor i olika världar. För de flesta av de arabisktalande barnen är det första gången de ser en teaterföreställning på arabiska. Det är en speciell upplevelse att få uppleva teater på sitt eget modersmål i Sverige, säger Helen Al-Janabi.

Den lille prinsen spelas för arabisktalande barn från 6 år och svensktalande barn från 10 år. Föreställningen spelas på arabiska och översätts till svenska med textmaskin. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Arabiska Teatern.

Turnépremiär den 20 september i Vansbro

Medverkande Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem och Anji Al Youssef

Dramatisering Wael Qadour Musik Philippe Boix-Vives Regi Mohammad M Bani Hani & Helen Al-Janabi Scenograf Erika Magnusson Kostym Liselott Bramstång Ljusdesign Anton Andersson Ljuddesign Niklas Lindgren

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/den-lille-prinsen/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/den-lille-prinsen

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks
Ladda ned bild
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks4-768x513
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks4-768x513
Ladda ned bild
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks2-768x654
Arabiska-Teatern-Den-lille-prinsen-Foto-Soren-Vilks2-768x654
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye