Riksteatern

Tonårens skörhet och utanförskap skildrat i kritikerrosad monolog

Dela
Carlos Romero Cruz examensföreställning Zebrafinken är en reflektion över identitet, självkänsla och längtan efter att passa in. Genom dragpersonan Carnita Molida skildras tonårens skörhet, teaterns fristad och en oförstående vuxenvärld. I höst åker föreställningen Zebrafinken på Riksteaterturné.
Foto-Danish-Saroee
Foto-Danish-Saroee

Zebrafinken är Carlos Romero Cruz examensföreställning från Stockholms Dramatiska högskola. Föreställningen, i regi av Klas Wiljergård, utspelar sig när den fiktiva Carlos går på högstadiet och har hyllats av både press och publik.

- Jag hade länge tänkt på vad jag ville att min examensföreställning skulle handla om och fastnade ganska snabbt för idén om en instängd fågel. Den skulle fungera som en metafor för den instängda självkänslan. Men hur gestaltar man sig själv utan att stämpla sig som offer? För mig var det viktigt att föreställningen skulle vara rörande men samtidigt också underhållande. I detta skede så tog jag in Carnita Molida, säger Carlos Romero Cruz.

Zebrafinken är en egenskriven monolog och Carlos Romero Cruz rör sig snabbt mellan rollerna. Publiken får möta publikvärden Carnita Molida, den svenska glamourösa latinan som tar för sig. Men det blir även ett möte med pojken Carlos bästa vän; fågeln Pontus, hans högstadielärare och det tuffa grabbgänget.

- Jag kan än idag känna hur den tråkiga, tuffa och gråa högstadietiden gör sig påmind och hämmar mig från den jag är. Tonåren är ju en tid där man är i ett slags limbo mellan barn, ung vuxen och vuxen. Att hitta och forma sin identitet men också vara snabb så andra inte sätter finger på vem och vad man är innan man själv vet om det. Det fanns mycket att hämta från den tiden och jag insåg snabbt att det skulle bli en väldigt privat föreställning. Det känns jättekul och spännande att få åka på turné med den här föreställningen och det känns viktigt att den får spelas i mindre städer där man sällan ser en föreställning med hbtq tematik och drag, säger Carlos Romero Cruz.

Turnépremiär den 27 september i Landskrona

Medverkande Carlos Romero Cruz

Av Carlos Romero Cruz och Klas Wiljergård Regi Klas Wiljergård Mask- och kostymtekniker Martin Hedström

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/zebrafinken/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/zebrafinken

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Foto-Danish-Saroee
Foto-Danish-Saroee
Ladda ned bild
Zebrafink-Foto-Jonas-Jorneberg-768x835
Zebrafink-Foto-Jonas-Jorneberg-768x835
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye