Riksteatern

Urpremiär för modig och överraskande nycirkus

Dela
Med skicklighet, styrka och subtil humor har det finländska nycirkuskompaniet Circo Aereo fascinerat publik världen över. Kompaniet och Finlandsinstitutet presenterar nu i samarbete med Riksteatern den helt nya föreställningen KINEMA. Urpremiären på Södra Teatern i Stockholm den 2 oktober.
Fotograf: Kalle Nio
Fotograf: Kalle Nio

Våghalsig akrobatik, mekaniska repsekvenser i luften och jonglering i interaktion med liveprojektioner. Nu är det urpremiär för nycirkusföreställningen KINEMA. På scen står fem artister från Finland, Sverige, Norge och Ukraina i denna föreställning skapad av Circo Aereos konstnärliga ledare Maksim Komaro.

- Artisterna i KINEMA visar hur man med väldigt få element kan skapa alla möjliga typer av bilder, sinnesstämningar, möten och berättelser. Delar av föreställningen ger en känsla av gammaldags cirkus, medan andra är mer samtida i sättet de fokuserar på att förstora några av de minsta delarna av kroppen eller rörelserna inom cirkuskonsten, säger Maksim Komaro, konstnärlig ledare Circo Aereo.

KINEMA undersöker teman som manuellt och mekaniskt arbete, fysisk kommunikation och fysiska förhållanden mellan människa och föremål. Med sin öppna och barriärbrytande inställning till olika former av scenkonst har kompaniet tidigare hänfört publik världen över.

- KINEMA är en upplyftande och inspirerande föreställning som förhoppningsvis guidar publiken till att se möjligheter för lek och kreativitet i deras egna liv, fortsätter Maksim Komaro.

Finland tillhör de länder i världen med en stark cirkustradition och Circo Aereo anses vara en av landets främsta kulturexporter. KINEMA är producerad av Circo Aereo och Finlandsinstitutet i samarbete med Riksteatern. Föreställningen är en av de satsningar som Finlandsinstitutet gör inom ramen för Finland 100.

Urpremiär den 2 oktober på Södra Teatern i Stockholm

Medverkande Lisa Angberg, Onni Toivonen, Vellu Saarela, Karina Saarela och Karoline Aamås

Idé och regi Maksim Komaro Scenografi Katrine Høyberg Ljuddesign Tuomas Norvio Videodesign Kalle Nio

För mer information: www.riksteatern.se/kinema

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kinema

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Kalle Nio
Fotograf: Kalle Nio
Ladda ned bild
Fotograf: Kalle Nio
Fotograf: Kalle Nio
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum