Riksteatern

Superhjälten Rickard Söderberg slåss mot hbtq-orättvisor

Dela
I en superhjältedräkt ger sig Rickard Söderberg ut på Riksteaterturné med en scenshow med allt från opera och musikal till pop och schlager. På en rosa heltäckningsmatta lotsar han publiken genom sin barndom, politiska aktivism och kamp för hbtq-rörelsen. En föreställning om att vara en superhjälte i kärlekens tjänst... eller egentligen bara vara sig själv. Premiär i Tumba den 25 januari.
Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks

- Materialet till Gaytenor har vuxit fram under lång tid och ligger mej väldigt varmt om hjärtat. Både musik, ämnen och texter är speglingar av en värld med lite mer glädje, värme och tolerans - den värld jag önskar vi alla kunde få leva i. Jag längtar efter att få skratta, gråta, älska och bli förbannad tillsammans med alla mina vänner i publiken, säger Rickard Söderberg.

Rickard Söderberg förknippas idag i hög grad med sitt brinnande samhällsengagemang. I föreställningen Rickard Söderberg är Gaytenor hör vi honom berätta personligt om bakgrunden till några av sina mest omtalade debattinlägg. Det blir en inblick i dagens situation för hbtq- flyktingar men också en historisk tillbakablick över hatbrott och hbtq-rörelsens kamp.

En del av föreställningen bygger på de hbtq-berättelser med lokalt perspektiv som Riksteatern under början av året samlat in. Invånarna på respektive föreställningsort har kunnat dela med sig av egna upplevelser på den specifika orten. Både stora och små händelser, positiva som negativa. Föreställningen kommer att spelas på närmare 40 orter med en för varje plats unik föreställning.

- Efter att ha turnerat mycket utomlands ska det bli underbart att få ta sej runt hela vårt vackra land och uppleva både människor och miljö från norr till söder, öster till väster. Med musik och samtal kommer vi vandra hand i hand med Dorothy längs med the yellow brick road på väg mot vår drömvärld, säger Rickard Söderberg.

Om Rickard Söderberg

Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har gjort en rad roller exempelvis titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocle och Mozarts Idomeneo. Söderberg är även uppmärksammad för sin medverkan i de folkkära programmen Sommar i P1, Körslaget, Let’s Dance och Melodifestivalen. 2016 vann han dessutom tidningen QX pris som årets HBT-person och ledde det mycket uppskattade Gatans kör på SVT.

Premiär 25 januari i Tumba

Medverkande Rickard Söderberg Musiker Johan Reis och Hanna Remle

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/rickard-soderberg-ar-gaytenor/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/rickard-soderberg-ar-gaytenor

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks
Ladda ned bild
Rickard-Soderberg-Foto-Soren-Vilks-768x456
Rickard-Soderberg-Foto-Soren-Vilks-768x456
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye