Riksteatern

Poeters kärleksöde i finskt gästspel

Dela
Nu åker sångföreställningen Gemensamma hjärtslag – Sykkeessä sydämen kahden på turné med Riksteatern. En föreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.) På scen Elina Partanen, Dick Holmström och Kari Mäkiranta.
Fotograf: Magnus Göthlund
Fotograf: Magnus Göthlund

- Gemensamma hjärtslag handlar om två poeters 20 år långa kärlek och kamratskap. Eino Leinos och L. Onervas kärlek är den finska litteraturens stora kärlekssaga, säger Dick Holmström, regi och sång.

Eino Leino och L. Onerva är två av de främsta diktarna och författarna inom den finska litteraturen som under en stor del av sina liv hade en komplicerad kärleksrelation till varandra. Av deras gemensamma livsresa har föreställningens arbetsgrupp sammanställt en versdialog där poeterna på sätt och vis samtalar genom sina dikter. Kaj Chydenius har komponerat dikterna till sånger.

- I arbetet med att bekanta oss med nämnda poeters öden och livsverk öppnade ny insikt i tidigare för oss kända dikter. De återspeglade för två varandra närstående människors känslor. Allt från lyckorus till desperation. Kaj Chydenius vackra och träffande kompositioner gjorde arbetet unikt och speciellt för oss, fortsätter Dick Holmström.

Gemensamma hjärtslag - Sykkeessä sydämen kahden var utvald som en del av programutbudet i ”Finland 100 år” som firades under förra året.

Premiär den 8 februari på Riksteatern i Hallunda Medverkande Sång Elina Partanen Sång Dick Holmström Piano Kari Mäkiranta

Text L. Onerva och Eino Leino Musik Kaj Chydenius Regi Dick Holmström

För mer information: https://www.riksteatern.se/gemensammahjartslag

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/gemensamma-hjartslag

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Magnus Göthlund
Fotograf: Magnus Göthlund
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye