Riksteatern

Normbrytande föreställning om oskriven kvinnohistoria

Dela
Missionären är en historisk föreställning om lesbiska kristna missionärer som bröt mot normer och konventioner. Malin Hellkvist Selléns koreograferade berättarföreställning rymmer angelägna frågor om kvinnors identitet, arbete, sexualitet och tro. Föreställningen har hyllats av både publik och press och ger sig under våren ut på Riksteaterturné.
Foto-Sofia-Runarsdotter
Foto-Sofia-Runarsdotter

Missionären är arrangerad som ett väckelsemöte från tidigt 1900-tal och bygger på såväl fakta som fantasi. Föreställningen använder tal, rörelse och sång och ger plats och röst åt de kristna lesbiska kvinnor som för över 100 år sedan hittade sin plats i frikyrkan. Missionären öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter.

- Jag tycker att Missionären är en viktig föreställning därför att den lyfter ett avsnitt ur vår historia som osynliggjorts i historieskrivningen. Vi får möta kvinnor vars liv och gärning fått oförtjänt lite utrymme och det är möjligt att låta sig inspireras av dessa lesbiska missionärers mod och handlingskraft säger, Malin Hellkvist Sellén.

Missionären är en samproduktion mellan Malin Hellkvist Sellén och NorrlandsOperan

Om Malin Hellkvist Sellén: Malin Hellkvist Sellén har tidigare gjort koreografiska verk som Parveln, Inom rimliga gränser, Rosa löften och Bättre folk. I november 2016 mottog hon ett av Svenska Kyrkans kulturstipendium för sitt verk Missionären. Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och Svenska Regissörsföreningens regipris IRIS för 2016 tilldelades Malin Hellkvist Sellén.

Premiär 20 februari i Hova

Medverkande Louise Löwenberg Sofia Rönnegård

Idé/manus/koreografi/regi Malin Hellkvist Sellén Kostymdesign Elin Hallberg Maskör Rebecca Afzelius Kompositör Sara Lundén

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/missionaren

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/missionaren

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Foto-Sofia-Runarsdotter
Foto-Sofia-Runarsdotter
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum