Riksteatern

Normbrytande föreställning om oskriven kvinnohistoria

Dela
Missionären är en historisk föreställning om lesbiska kristna missionärer som bröt mot normer och konventioner. Malin Hellkvist Selléns koreograferade berättarföreställning rymmer angelägna frågor om kvinnors identitet, arbete, sexualitet och tro. Föreställningen har hyllats av både publik och press och ger sig under våren ut på Riksteaterturné.
Foto-Sofia-Runarsdotter
Foto-Sofia-Runarsdotter

Missionären är arrangerad som ett väckelsemöte från tidigt 1900-tal och bygger på såväl fakta som fantasi. Föreställningen använder tal, rörelse och sång och ger plats och röst åt de kristna lesbiska kvinnor som för över 100 år sedan hittade sin plats i frikyrkan. Missionären öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter.

- Jag tycker att Missionären är en viktig föreställning därför att den lyfter ett avsnitt ur vår historia som osynliggjorts i historieskrivningen. Vi får möta kvinnor vars liv och gärning fått oförtjänt lite utrymme och det är möjligt att låta sig inspireras av dessa lesbiska missionärers mod och handlingskraft säger, Malin Hellkvist Sellén.

Missionären är en samproduktion mellan Malin Hellkvist Sellén och NorrlandsOperan

Om Malin Hellkvist Sellén: Malin Hellkvist Sellén har tidigare gjort koreografiska verk som Parveln, Inom rimliga gränser, Rosa löften och Bättre folk. I november 2016 mottog hon ett av Svenska Kyrkans kulturstipendium för sitt verk Missionären. Svenska Teaterkritikers Förenings Danspris och Svenska Regissörsföreningens regipris IRIS för 2016 tilldelades Malin Hellkvist Sellén.

Premiär 20 februari i Hova

Medverkande Louise Löwenberg Sofia Rönnegård

Idé/manus/koreografi/regi Malin Hellkvist Sellén Kostymdesign Elin Hallberg Maskör Rebecca Afzelius Kompositör Sara Lundén

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/missionaren

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/missionaren

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Foto-Sofia-Runarsdotter
Foto-Sofia-Runarsdotter
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye