Riksteatern

Hyllad barnpjäs för första gången på svenska

Dela
Ett fantasifullt äventyr om en farfar och hans barnbarn. Svärdfisken är en hyllad barnpjäs skriven av den australiensiske dramatikern Damien Millar och sätts nu upp på svenska för första gången. Ett familjedrama för mellanstadiet om havet men också hur man tillsammans övervinner besvikelser, rädslor och svårigheter. Premiär i Hallunda den 7 mars.
Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks

Svärdfisken är en äventyrsberättelse och ett familjedrama som handlar om elvaårige Robin som bor med sin farfar Thomas i en liten kuststad. Robins farfar är snäll men allt för ofta rätt grinig, i synnerhet när han tänker på Robins pappa som försvann ner i havsdjupet för ungefär ett år sedan. En mörk natt ger de sig ut på havet för att försöka rädda en svärdfisk, som trasslat in sig i ett nät. Under deras äventyrliga och farofyllda tur ut mot det öppna havet stöter de på en mängd utmaningar och tvingas möta sin egna rädslor. För översättning och manusbearbetning står Riksteaterns dramatiker Ninna Tersman.

- Jag kom i kontakt med pjäsen när jag bodde i Australien för tre år sedan. När jag läste texten tyckte jag den hade så många bottnar - på samma gång ett relationsdrama mellan den gamle och hans barnbarn, en äventyrsberättelse samt att den också innehåller en existentiell dimension om livet och döden - skildrat på ett lekfullt och drastiskt sätt, säger Ninna Tersman översättning och bearbetning.

Svärdfisken är ett samarbete mellan Riksteatern och Byteatern Kalmar Länsteater. Föreställningen kommer under våren att spela närmare 50 föreställningar för mellanstadieelever över hela Sverige. Till hösten spelas föreställningen i Byteatern Kalmar Länsteaters regi i sydöstra Sverige. För regi står Daniel Rylander som har regisserat ett tjugotal föreställningar i Sverige, Danmark och på Island.

- Jag hoppas publiken tar med sig känslan av att ha varit med om ett fantasifullt och överraskande äventyr, där musik och lekfull visualitet får ta stor plats, säger Daniel Rylander.

Premiär den 7 mars i Hallunda

Medverkande Anna Wadström Ulf Montan

Manus Damien Millar Översättning och bearbetning Ninna Tersman Regi Daniel Rylander Scenografi och kostym Anna Dolata Mask Anna Olofson Musik Linus Wileryd Dockmakare Amanda Cederquist Ljus Anders Hebbe Herbertzon

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/svardfisken/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/svardfisken

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Foto-Soren-Vilks
Foto-Soren-Vilks
Ladda ned bild
Svardfisken-Foto-Soren-Vilks2
Svardfisken-Foto-Soren-Vilks2
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye