Riksteatern

Statsminister Stefan Löfven och kulturminister Alice Bah Kuhnke inviger Eldfesten i Kungsträdgården

Dela
Riksteatern bjuder in till årets första utomhusfestival i Kungsträdgården den 13 mars, Eldfesten. Festivalen kommer att invigas av Sveriges statsminister och kulturminister, sedan leds den vidare av den i Sverige kända skådespelaren Bahar Pars och den persiska programledaren Sina Vilollah.

I år har arrangörerna samlat världsartister från alla möjliga delar av världen. En känd violinist, en kvinnlig popartist med många följare i sociala medier, en oväntad svensk artist som är halviransk och en dj som turnerar världen över. Det kommer bli fest, tempo, fyrverkerier och eld. Hela festen avslutas med ett stort fyrverkeri.

- Det här har blivit en svensk tradition där alla är välkomna oavsett vad man har för religion, ålder, etnicitet eller politisk åsikt. Vi vill ta vara på den här traditionen genom att sprida mer kärlek och glädje genom musiken och kulturen, säger Mansour Hosseini, producent på Riksteatern och för Eldfesten.

Eldfesten, eller Chaharshanbeh Soori som det heter på persiska, är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år för att välkomna våren. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz. Alla, oavsett nationalitet, ålder, religion och etnicitet ska känna sig välkomna att delta i firandet. Det är en folkfest för mångfald och integration, som har tagit plats mitt i city och berikat Stockholm, Malmö och Göteborg med en ny tradition.

Eldfesten äger rum den 13 mars kl.18.00 i Kungsträdgården i Stockholm samt på Heden i Göteborg. I Malmö firas Nouroz den 20 mars kl.18.00 på Stortorget.

Eldfesten är ett samarbete mellan Riksteatern och bland annat Föreningen Farhang, Eldfestkommittén, Stockholms stad, Göteborgs stad och Malmö stad med flera.

Några av de medverkande artisterna i Stockholm:

Bijan Mortazavi Violinisten och sångaren Bijan Mortazavi är en mångsidig musiker med rötterna i klassisk iransk musik. Han började spela violin redan som 3-åring, vid sju års ålder lärde han sig flera andra instrument. Bijan har skrivit musik i olika stilar som har framförts både av honom själv och av andra artister. På de album han har gett ut spelar han själv samtliga instrument och på scen använder han alltid sin specialtillverkade vita fiol. På Eldfesten hör vi Bijan tillsammans med Farrokh Raisi, trummor, Hossein Gordin bas, Amir Akbarzadeh, keyboard och Shahram Gholami slagverk.

Sepideh Många beskriver artisten Sepideh som en rebell med ett syfte. Hon har arbetat outtröttligt för att vidga gränserna för persisk musik. Sepidehs uttryck har satt den persiska musikscenen i på kartan sedan hennes debutalbum 1999. Från den dagen har hon fortsatt vara en av de mest omtalade och eftertraktade artisterna i Iran. Hennes popularitet fortsätter hela tiden att öka, hon har en närvaro i sociala medier utöver det vanliga med miljontals visningar på digitala plattformar. Sepidehs musik är en blandning av dans, rock, pop, arabiska och persiska som influeras av amerikanska rockbeats och dansrytmer från Mellanöstern.

Jasmin Kara Jasmine Kara, svensk artist och låtskrivare som är född och uppvuxen i Örebro vars pappa är från Iran. Hennes debutalbum Blues ain't nothing but a good woman gone bad släpptes år 2010 i Sverige, Storbritannien och Japan och hade stor framgång. Hon har medverkat i flera av de största tv-programmen i Sverige.

DJ Poria DJ Poria är en av Irans mest kända Dj:s som spelat på de flesta klubbar runt om i världen. Hans persiska klubbhits får dansgolven att fyllas. Under Eldfesten bjuder han på en specialblandning med superhits från framför allt Iran, men även med inslag från övriga Mellanöstern.

Bahar Pars (Konferencier) Bahar Pars är skådespelare bosatt i Stockholm, född i Iran. Hon har haft roller på ett flertal teatrar och medverkat i svenska filmer.

Sina Vilollah (Konferencier) Sina är en folkkär programledare som har framträtt i många iranska radio- och TV-program. Tre gånger nominerad till Television- och Radiofestivalpriset som bästa programledare vann han priset 2004. Sina var med och startade den första iranska nöjeskanalen Farsi1, där han sedan 2014 leder den populära talkshowen Chand Shanbeh Ba Sina.

Några av de medverkande artisterna i Göteborg och Malmö:

Michael Garen Artuni, känd som "Michael", är en välkänd imitatör och programledare från Iran bosatt i Los Angeles. Han har lång erfarenhet inom show business med en stor mängd hängivna fans på tre kontinenter. Under åren har han sålt ut shower och medverkat i välgörenhetskonserter. När den fantastiska Saban-teatern i Beverly Hills för första gången öppnade sina dörrar för en persisk konsert blev det stor succé och Michaels prestation hyllades av både kritiker och publik.

Rana Mansour Rana Mansour är en singer-songwriter och utbildad vid Berklee College of Music i Boston. Hennes musik är i genren pop, soul, R'n'B och samtida musik. Hon längtar efter att förena sin persiska bakgrund med den västerländska musiken.

Golbang Färgstark orkester med oemotståndligt groove. Golbang mixar svensk folkmusik med persisk, baluchisk och kurdisk musik och afrikanska rytmer till en modern gränslös världsmusik. Bandet leds av sångaren Rostam Mirlashari som har kallats "The Prince of Balochi Music". Golbang har spelat över hela Skandinavien och gett ut fyra album, det senaste, "Morid" 2016.

Läs mer om Eldfesten och artisterna på: www.eldfesten.se/

Det kommer ges intervjutillfällen.

Kontakter

För mer information: Alexandra Öfwerman Press- och PR-ansvarig alexandra.ofwerman@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye