Riksteatern

Framtidens teater på nationell festival i Hallunda

Dela
För fjärde gången genomförs projektet LÄNK där etablerade dramatiker skriver pjäser för skolor och unga teatergrupper. Efter regionala festivaler runt om i landet spelar åtta ensembler några av omgångens mest intressanta uppsättningar på Riksteaterns hemmascen. Över 350 ungdomar samlas Riksteatern i Hallunda för att se på teater, delta i workshops och umgås med scenkonst som fokus. I år har migration, invandring och klimataktivism tagit plats i en Länk-repertoar som ständigt prickar aktuella teman.

Teaterutbildningar på gymnasienivå och kulturskolor har länge saknat nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler. För att ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater och skapa möjligheter för dem att träffa professionella teaterarbetare beslutade Riksteatern 2010 att starta LÄNK.

- Projektet växer ständigt och betyder mycket för de gymnasieskolor, kulturskolor och grupper som deltar. Våra pjäser spelas i hela Sverige och några även i Norge, Finland och Hong Kong! Minst lika viktigt är att vi öppnar ett fönster mot den professionella teatervärlden genom att bjuda in ungdomarna att spela hos regionalteatrar och stadsteatrar runt om i landet. Länk har blivit en lyft för alla som jobbar med ung teater, säger Edward Bromberg, projektledare för LÄNK.

Årets pjäser är skrivna av allt från framstående internationella dramatiker Dennis Kelly till svenska dramatiker som Manda Stenström, Nicolas Kolovos, Dennis Magnusson, Marioan Hosseini och Riksteaterns egen Ninna Tersman. Efter repetitioner och föreställningarna på hemmaplan har under våren elva regionala festivaler ägt rum där alla ensembler framfört sina produktioner på en professionell teaterscen inför publik, huvudsakligen andra LÄNK-deltagare. Deltagarna får även utbyta erfarenheter med ungdomar från andra delar av landet. Över 1000 ungdomar har deltagit i Länk ensembler från Kiruna ner till Lund. Åtta av de mest spännande uppsättningarna som framförts tar i helgen plats på scen i Hallunda i Stockholm.

Idén till LÄNK kommer från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Italien, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye