Riksteatern

Riksteatern lanserar dystopisk framtidsmyndighet

Dela
För att uppmärksamma att ett ointresse för kulturpolitiken är ett hot mot demokratin lanserar Riksteatern idag Svenskt Kulturturistcenter. En dystopisk myndighet från ett framtida Sverige där konsten och kulturen inte längre är fri, utan används som ett verktyg för att bygga den nationella identiteten. Initiativet uppmärksammar den utveckling som kan ske när riksdagspartierna inte prioriterar kulturpolitiska frågor.

Den påhittade myndigheten Svenskt Kulturturistcenter verkar år 2026 och erbjuder trevliga och okomplicerade kulturupplevelser. Konst och kultur som inte ifrågasätter, skapar eftertanke eller provocerar. Utan istället bygger ett land skapat av en nationell likriktighet där medborgarna inte ska tänka eller känna något annat än det som bestämts av de styrande.

Syftet med initiativet, som lanseras under Almedalsveckan, är att visa att denna utveckling kan bli verklighet om riksdagspartierna inte ser kulturpolitiken som en prioriterad fråga. Det öppnar upp för att strömningar, som inte vill se kulturen som en fri och obunden kraft, kan ta ägandeskap över kulturpolitiken och använda den som ett verktyg för sin nationalistiska ideologi. I bland annat länder som Polen, Ungern och Spanien sker en utveckling där det fria ordet och konsten inskränks, där staten allt mer kontrollerar kulturen.

- När det fria ordet och den fria konsten ifrågasätts blir hotet mot demokratin på riktigt. De som sker runt omkring oss, kan även ske här i Sverige. Vi står inför ett ödesval i höst och våra riksdagspartier måste inse att Svenskt Kulturturistcenter kan bli verklighet om de låter nationella strömningar ta ägandeskap över kulturpolitiken, säger Magnus Aspegren, vd Riksteatern.

Initiativet är en del av Riksteaterns långsiktiga arbete med att få fler partier och andra politikområden att prioritera kulturfrågor. Under Almedalsveckan och fram till valet sker flera aktiviteter för att uppmärksamma politiker runt om i landet på problematiken.

- Riksteatern är en folkrörelse som av ägs av 230 teaterföreningar runt om i landet. Grunden för hela vår rörelse är allas rätt till scenkonst, oavsett vem du är och var du bor. När vi ser strömningar í samhället som inte delar dessa grundläggande demokratiska värderingar måste vi arbeta aktivt för att säkerhetsställa allas rätt till fri och obunden kultur, fortsätter Magnus Aspegren.

Läs mer om Svenskt Kulturturistcenter här: www.riksteatern.se/sktc

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye