Riksteatern

Fantasifull berättelse på flykt från verkligheten – premiär för Biet i huvet

Dela
Riksteatern sätter upp Biet i huvet av hyllade dramatikern Roland Schimmelpfennig. En lekfull, rolig och smärtsam berättelse om att fly verkligheten och hantera de svårigheter som vuxenvärlden skapar. Detta är Schimmelpfennigs första drama för barn. För regi står Nora Nilsson.
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co

I Biet i huvet gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom utmaningar som om världen vore ett tv-spel. Pjäsen belyser utsatthet och tar upp ett alltmer angeläget problem som ofta görs osynligt: barnfattigdom i välfärdsstaten.

- Vår förmåga att fantisera är en av våra viktigaste överlevnadsmekanismer. Både för vuxna och barn. Det som är svårt att förstå, det som är otäckt och skrämmande kan med hjälp av fantasin bli hanterbart. Vi behöver alla fly verkligheten en stund för att kunna återvända till den starkare och modigare, säger Nora Nilsson, regissör.

Publiken får följa en pojke som tack vare fantasins kraft lyckas att hantera svårigheter i en utsatt miljö. Han tar sig genom dagens utmaningar som om de vore levels i ett tv-spel. Biet i huvet kommer att turnera landet runt och spela för barn i årskurs 2-5.

Roland Schimmelpfennig är en prisbelönt dramatiker och anses vara en av de främsta i Europa. Nora Nilsson har tidigare regisserat föreställningar som Ingen fattar utom vi, Vad är det som händer? och Slutet enligt Rut på Riksteatern. Förra året regisserade hon Århundradets kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Premiär den 20 september på Riksteatern i Hallunda

Medverkande Ester Claesson Daniel Nyström Dejmis Rustom Bustos

Dramatiker Roland Schimmelpfennig Översättare Frederik Sjögren Regi Nora Nilsson Scenografi/Kostym Julia Przedmojska Ljusdesign Sofie Gynning Ljuddesign Safoura Safavi Maskdesign Linda Goncalves Dramaturg Ninna Tersman

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/bietihuvet

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/biet-i-huvet

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Fotograf: Lina Ekstrand / Agent Molly & Co
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye