Riksteatern

Humoristiskt katastrofdrama i islandskap

Dela
Mitt i ett öde islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett katastrofläge uppstår. Nu är det urpremiär för Riksteaterns uppsättning Polarfararna. I centrum står människans nyfikenhet att utforska och upptäcka, men även att erövra och äga. Polarfararna är skriven av Camilla Blomqvist och för idé och regi står Åsa Johannisson.
Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder

Ombord på isbrytaren Oden föddes idéen till föreställningen Polarfararna. Tack vare Polarsekretariatets konstnärsstipendium fick Åsa Johannisson möjlighet att följa med expeditionen Arctic Ocean 2016 till Arktis och Nordpolen.

- Polarfararna handlar om samspelet mellan människa och natur och de globala utmaningar vi står mitt uppe i. Människans nyfikenhet är i centrum. Att upptäcka, kartlägga och förstå. Att lära sig. Att förundras. Att häpna. Men också drivkraften att erövra och äga. Upprätthålla gränser. Att namnge och sätta pris på, säger Åsa Johannisson, regissör.

Polarfararna är ett existentiellt och humoristiskt drama där nyfikenheten för de tre forskarna ut på en expedition. När sedan en katastrof inträffar blir deras utsatthet tydlig. Hur klarar sig tre skyddslösa människor i en extrem natur och vad händer när man som står öga mot öga med sin egen utsatthet?

Med Polarfararna fortsätter Riksteatern satsningen Människa och natur, en treårig satsning som genom konsten fördjupar sig i människans relation till naturen. I anslutning till Polarfararna har Riksteatern arbetat med ett separat projekt tillsammans med Stockholm Resilience Center och Alba Eco med målet att skapa material som omvandlar vetenskap till vetskap. Översätta svårgripbara forskningsrön till kommunicerbara insikter, t.ex. genom en podcast.

Åsa Johannisson har tidigare bland annat regisserat Bäckalyckan (Smålands Musik och Teater) Enterprise - en rymdresa (Regionteatern Blekinge Kronoberg) samt filmerna Have a Nice Day och Fish (Vinnare av Channel+ Award Nordisk Panorama 2009). Johannisson är även verksam som konstnärlig ledare för Circus Glass Royale.

Camilla Blomqvist är verksam som dramatiker och dramaturg. Hennes tidigare pjäser och dramatiseringar har bland annat spelats på Örebro Länsteater, Ung Scen Öst, Uppsala Stadsteater, Norrbottensteatern, Smålands Musik och Teater, Malmö Stadsteater och Riksteatern.

Premiär den 13 oktober i Gränna

Medverkande Malin Alm Myra Neander Anita Nyman

Regi och idé Åsa Johannisson Manus Camilla Blomqvist Dramatiker Camilla Blomqvist Scenografi och kostym Katrin Brännström Ljudbild och komposition Magnus Larsson Mask Janina Rolfart Ljusdesign Sofie Gynning

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/polarfararna/

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/polarfararna

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Markus Gårder
Fotograf: Markus Gårder
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye