Riksteatern

FeminEast 2018 med världsstjärnor på scen

Dela
Riksteaterns festival FeminEast är tillbaka och på scen står kvinnliga artister från hela Mellanöstern. I en värld där alla inte har samma förutsättningar får vi under 20 dagar höra röster och musik som tar plats, revolutionerar och förändrar världen. Publiken får bland annat möjlighet att se världsstjärnorna Najwa Karam och Lena Chamamyan.
Lena Chamamyan
Lena Chamamyan

FeminEast lyfter fram starka kvinnor som genom sina röster och sitt artisteri verkar för sina medmänniskor. En unik artistkavalkad som sprider energi och styrka med sin musik. I vinter bjuder FeminEast på konserter med allt från klassisk arabisk och persisk musik till träffsäker blues och jazz, livliga klubbkvällar och hip hop.

Mellan den 23 november och 15 december äger festivalen FeminEast rum på flera platser runt om i landet. Några av Mellanösterns största kvinnliga artister kommer att gästa Stockholm, Malmö, Göteborg och Skellefteå.

Festivalen invigs den 23/11 på Artisten i Göteborg och 24/11 på Kulturhuset i Stockholm med artisten Incesaz (http://www.riksteatern.se/incesaz)

Medverkande (i urval)

Divanhana (http://www.riksteatern.se/divanhana)

Divanhana från Bosnien-Hercegovina rör sig i gränslandet mellan pop, jazz och klassisk musik. Divanhana bildades 2009 av en grupp studenter vid Sarajevo Music Academy. De debuterade samma år med sångerskan Vanja Muhović och har sedan dess släppt sju album.

Göteborg, 6 dec och Stockholm 8 Dec

Incesaz (http://www.riksteatern.se/incesaz)

Denna turkiska musikensemble blandar samtida ljud och harmonier med klassiska turkiska makamer och musikaliska skalor. Gruppen grundades 1997 i Istanbul och har hittills släppt nio album. Huvudsångaren har alltid varit en kvinna.

Göteborg 23 Nov och Stockholm 24 Nov

Lena Chamamyan (http://www.riksteatern.se/lena-chamamyan)

Lena Chamamyan anses vara en av sin generations främsta sångare. En doft av orientalisk jazz går genom hennes musik, som blandar västerländsk och klassisk arabisk musik med armeniska sånger. Lena Chamamyan skriver och producerar all sin musik. 2011 utnämndes hon till en av de 500 mest inflytelserika personerna i arabvärlden.

Stockholm 1 dec

Les filles de Illighadad (http://www.riksteatern.se/les-filles-de-Illighadad)

Det rytmiska elementet är framträdande i Les Filles de Illighadads hypnotiska musik. Texterna handlar sällan om kärlek, utan om livet i byn och om hur öknen formar de som bor i dess närhet. Det är stark, hypnotisk och nästintill rituell musik som till viss del också påminner om krautrock och minimalistiska kompositioner. Stockholm 2 dec

Mojgan Shajarian & Shahrzad Ensemble (http://www.riksteatern.se/mojgan-shajarian-shahrzad-ensemble)

Som dotter till den stora maestron inom persisk traditionell musik - Mohammad Reza Shajarian - tycks Mojgan Shajarian ha musiken i blodet. Nu framträder hon för första gången med Shahrzad Ensemble - en stråkkvartett bestående av fyra kvinnor som alla har masterutbildning i klassisk musik från Teherans konstuniversitet. Idén med en helt kvinnlig kvartett kan ses som både unik och banbrytande i Iran, där närvaron av kvinnor på musikscenen har mötts av svårigheter och begränsningar under de senaste fyrtio åren.

Göteborg 30 nov och Stockholm 2 dec

Najwa Karam (http://www.riksteatern.se/najwa-karam)

Najwa Karam är en av Arabvärldens mest kända kvinnliga sångare och låtskrivare. Hon är allmänt känd för sin vokala powerhouse dabka-begåvning och den internationella publiken känner igen hennes tydliga blandning av traditionell libanesisk musik och samtida sound. Hon har släppt över 19 album och sålt över 60 miljoner skivor över hela världen.

Stockholm 15 dec

Sohair Chkair (http://www.riksteatern.se/sohair-chkair)

Syriska Sohair Chkair behärskar den klassiska arabiska sångstilen med en skarp och djup röst, kryddad med en doft av modern västerländsk klassisk musik. Hon räknas som en av Syriens största protestsångare under Assad-regimen, vilket har lett till att syriska medier aldrig gav dem den uppmärksamhet de förtjänade.

Stockholm 30 nov och Göteborg 2 dec

Syrian Voices (AmLoud och Hawa Dafi) (http://www.riksteatern.se/syrian-voices)

Medlemmarna i AmLoud flydde till Europa för ett bättre liv och en möjlighet att realisera sina musikdrömmar. Alla startade egna musikprojekt innan de samlade sina olika stilar och influenser i ett och samma band. De spelar klassisk syrisk musik renoverad med jazz och en mängd arabiska och kurdiska melodier och texter.

Stockholm 2 & 3 dec

Tanblues (http://www.riksteatern.se/tanblues)

Med klassiska blueselement, texter från gamla persiska poeter, sufi-musik och det traditionella instrumentet tanbur i fokus skapas en ny musikstil - Tanblues - som ska befästa sin plats på musikhimlen.Tanblues består av Josette Bushell-Mingo, regissör, skådespelare och sångerska och Tahmoures Pournazeri, en av Irans mest framstående kompositörer. Tillsammans ska de erövra bluesvärlden med en ny stil. Detta är ett möte mellan två världar, två religioner, två kontinenter, två musikstilar och framförallt två framstående och högaktuella artister.

Stockholm 7 dec Ustad Mahwash (http://www.riksteatern.se/ustad-mahwash)

Ustad Farida Mahwash är en av de mest älskade sångerskorna i hela Centralasien. Världen över bländar hon publiken, och är även den första kvinnan någonsin som tilldelats hederstiteln ”Ustad” - mästare. Hennes fenomenala karriär har varat under två krig och en påtvingad isolering från hemlandet Afghanistan.

Stockholm 30 nov, Göteborg 1 dec och Skellefteå 2 dec

Zan med Arghavan (http://www.riksteatern.se/zan-med-arghavan)

Projekt Zan med Arghavan är en musikalisk resa från Iran till Sverige. Publiken får insyn i en annan värld där demokratin och yttrandefriheten inte är självklar. Arghavan uppträder runt om i världen och använder musik som ett sätt att informera om kvinnors rättigheter, men är även författare, social entreprenör och ambassadör för UN Women i Sverige.

Stockholm 30 nov och Göteborg 2 dec

För att se samtliga artister och mer information:

https://www.riksteatern.se/forestallningar/femineast-2018/

För pressbilder:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/39645

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Lena Chamamyan
Lena Chamamyan
Ladda ned bild
Mojgan Shajarian
Mojgan Shajarian
Ladda ned bild
Najwa Karam
Najwa Karam
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye