Riksteatern

Svart Kvinna, Elin Wägner, Ann Petrén och Unruly gang – Riksteatern gillar olika – vårrepertoar 2019

Dela
Josette Bushell-Mingo regisserar Fanna Ndow Norrbys teaterdebut 24 timmar Svart Kvinna, gänget bakom succén Fäboland tar oss till urskogen, Unruly gang hyllar olikheter och så möter vi skådespelaren Ann Petrén som självupptagen mamma. Dessutom firas hundra år av kvinnlig rösträtt och på ett ålderdomshem blir det upplopp när kaffet serveras.
Fotograf: John Jamal Gille Columbus
Fotograf: John Jamal Gille Columbus

Riksteaterns vårrepertoar är en hyllning till människans olikheter på både dans - och teaterscenen. Koreograferna Imenella Mohamed och Rut Roos uppmanar till stolthet över dem vi är i verket I mellan och i föreställningen Nationalparken sjunger folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders gammelskogens lov, den urskog som visar på de tusentals sätt vi kan leva på.

I verket So Sorry ställer sig koreografen BamBam Frost frågan om hur populärkulturen påverkar synen på våra kroppar. Medan teaterdebuterande Fanna Ndow Norrbys 24 timmar Svart Kvinna handlar om hur den dagliga kampen mot rasism och sexism påverkar ett gäng kompisar.

- Vårens koreografer undersöker det skav som uppstår när tilldelade kontexter, kroppsnormer och perspektiv förädlas, förkastas och omfamnas. De reclaimar dansglädjen i sin respektive genre. Det är riktigt modigt!, säger Mia Larsson, danschef.

På besök från ett annat århundrande kommer rösträttskämpen Elin Wägner i föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen. Vad skulle hon säga om hon satt i publiken under våren? Vilka kamper har vunnits och vilka återstår?

- Det är alltid trevligt att träda in som ny teaterchef och ärva en så stark repertoar. Den kommande våren är fylld med teater som kommer att överraska, väcka tankar, röra om i känslorna, engagera och roa. Vi berättar bland annat om kvinnornas politiska och existentiella kamp genom historien till nutid, vi gör en musikalisk hyllning till naturens mångfald av liv och så dyker vi in i livsbejakande betraktelser från ålderdomen. Teatervåren innehåller helt enkelt alla typer av teaterkarameller; sura, söta och bitter choklad, säger Dritëro Kasapi, teaterchef.

Riksteaterns Barn & Unga fortsätter under våren att turnera med dramatikern Roland Schimmelpfennigs hyllade barnföreställning Biet i huvet. Dessutom sätter Barn & Unga upp De Passant. En ordlös, fysisk, visuell och rörelsebaserad föreställning som gjort succé runt om i Europa.

Tyst Teater sätter i vår upp det gripandet dramat Hem med samtida vittnesmål från döva människor på flykt. I Hem hör vi historierna som aldrig har berättats och om de öden som tystats.

Riksteaterns repertoar våren 2019:

DANS

So Sorry Koreografen BamBam Frost bjuder, tillsammans med dansarna Mari Carrasco och Lydia Östberg Diakité, på ett lekfullt och intensivt danscollage av popkulturens uttryck och danser. I arbetet med So Sorry har BamBam studerat framförallt afroamerikanska kvinnliga artister inom R&B, pop och hiphop. Hon har tittat på uttryck, danser och estetik från musikvideos och livekonserter och ställt sig frågan vad populärkulturen vi konsumerar betyder för oss och hur den landar i våra kroppar.

So Sorry är en turnéversion och en utveckling av föreställningen Sorry som hade produktionsresidens på Riksteatern med premiär på MDT våren 2018.

Premiär 23 februari i Visby

I mellan Sveriges dancehall-elit skapar tillsammans med koreograferna Imenella Mohammed och Rut Roos föreställningen I mellan. Med kärlek, attityd och energi delar Unruly Gang med sig av mellanförskapets enorma kraft. I mellan hyllar våra olikheter och skapar ett pulserande rum där alla bjuds in att vara stolta över dem vi är.

Koreografen Imenella Mohamed tog över dansgolven under 2018 med sin debutsingel Chagga. Tillsammans med den nära kollegan Rut Roos lyfter hon nu styrkan i att vara “a third culture kid” - att ta det bästa av två världar och skapa en tredje.

Urpremiär 5 mars på Dansens hus i Stockholm

Rythmania Rhytmania är en föreställning hämtad ur en personlig och koreografisk resa in i folkdansen. Den rör sig i spänningsfältet mellan tvingande begränsningar och upprepade utbrytningsförsök. Rhytmania är en föreställning där såväl konstnärliga som personliga risktaganden står i fokus och där dansen och musiken ständigt utmanar varandra. Hela tiden på gränsen, hela tiden nära att tappa balansen. På scen dansaren Anna Öberg och riksspelemannen Anders Öberg.

Turnépremiär 3 februari i Norrköping

TEATER

Jag är en annan nu Skådespelaren Ann Petrén har huvudrollen i detta drama i regi av Björn Runge. Ann Petrén spelar den självupptagna mamman som hellre pratar om sitt liv, sin ålder och om att sluta röka än dotterns, spelad av Frida Westerdahl, cancer. Men dottern har bestämt sig för att både överleva och för att nå fram till sin mamma.

Riksteatern i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Turnépremiär 19 januari i Landskrona

Don Quijote Den älskade klassikern Don Quijote nu som familjeföreställning, spelas på arabiska och textas till svenska. Orättvisan i världen gör Don Quijote galen. Han lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta och ger sig ut på ett äventyr i jakt efter ära, rikedom och kärlek. För regi står Isa Aouifia och Helen Al-Janabi.

Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern.

Turnépremiär 22 januari i Hemse

Upprorets poet Nyskrivet drama om den iranska poeten Forough Farrokhzad. Med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter är Farrokhzad en ikon för miljontals människor. En symbol för kvinnors frihet. Upprorets poet är en kärleksfull berättelse om Farrokhzads liv och om hennes poesi. Föreställningen regisseras och koreograferas av Rebecca Örtman som skrivit manus tillsammans med Jila Mossaed, som nyligen valdes in i Svenska Akademin. Upprorets poet hade urpremiär den 23 november på Göteborgs Stadsteater och turnerar under våren med Riksteatern. Ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater. Turnépremiär 26 januari i Husby Förvandlingen/Muodonmuutos Gregor Samsas, familjens enda son och familjeförsörjare vaknar upp en morgon och är förvandlad till en jättelik insekt. Familjen är utom sig av olycka och får nu ta hand om arbete, hushåll och skulder medan deras son och bror klättrar på väggarna. I Förvandlingen/ Muodonmuutos skapar den finlandssvenska koreografen, dansaren och regissören Carl Knifs en originell och fysisk tolkning av Kafkas absurda novell med samma namn.

Riksteatern i samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors.

Turnépremiär 26 januari i Hallunda, Stockholm

Väckarklocka, jubileumsversionen Rösträttskämpen Elin Wägner kommer på besök från det tidiga 1900-talet till dagens Sverige. Hon kommer för att fira 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten och för att höra vilka frågor som engagerar oss idag. Föreställningen tar avstamp i Elin Wägners bok Väckarklocka från 1941 men bygger på nutida berättelser som samlats in från hela Sverige. Väckarklocka, jubileumsversionen blir en munter men samtidigt sorgesam historia som firar de stora kamper som vunnits och sörjer allt som ännu återstår att kämpa för. För regi står Maria Löfgren och för manus Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo.

Föreställningen är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning Demokratins gränser.

Urpremiär 2 februari i Hallunda, Stockholm

Sällskapsrummet En komedi om hur vi människor hanterar att bli äldre. Publiken får följa den sista dagen i Sigrid Dunckers liv, en dag som börjar i sällskapsrummet på ett vårdhem. Där pågår en infekterad maktkamp med mordiska impulser och när kaffet serveras utbryter ett upplopp. Föreställningen sattes upp för första gången 2016 i Skottland och har nu bearbetats till svenska förhållanden. För regi står Lucinka Eisler från den engelska teatergruppen Inspector Sands. Sällskapsrummet är skriven av Ben Lewis med svensk översättning av Ninna Tersman.

Samarbete mellan Riksteatern och Inspector Sands.

Sverigepremiär 17 februari i Vadstena

24 timmar Svart Kvinna Under 24 timmar får vi följa fyra bästa vänner. Ute på en klubb i Stockholm utsätts en av dem för ett rasistiskt påhopp. När en utsätts för rasism, vad gör dom andra vännerna då? Är det självklart att alla fyra ska reagera exakt likadant? Händelsen sätter deras vänskap på prov.

Regisserar gör Josette Bushell-Mingo, regissör, sångerska och skådespelare, ständigt aktuell med succéföreställningen Nina - a story about med and Nina Simone. Manus är skrivet av teaterdebuterande Fanna Ndow Norrby, grundare av instagramkontot @SvartKvinna som har över 30 000 följare. I sin bok Svart kvinna samlade Fanna Ndow Norrby en mängd berättelser från svarta kvinnor i Sverige. Föreställningen 24 timmar Svart Kvinna är fristående fortsättning som Fanna Ndow Norrby påbörjade när hon hade teaterresidens på Riksteatern år 2016.

Urpremiär 18 februari i Hallunda, Stockholm

Svante möter Beppe Wolgers En intim och personlig föreställning där Svante Thuresson, en av Sveriges främsta jazzsångare, framför många av Beppe Wolgers mest älskade texter. Med musik, humor och värme kommer vi nära textförfattaren, poeten och människan Beppe.

På scen ser vi också Claes Crona Trio och tillsammans ger de oss sina tolkningar av låtar som Sakta vi går genom stan, Vinter i skärgår´n och Monicas vals.

Turnépremiär 10 mars i Skellefteå

Ingripandet Ingripandet är en dramakomedi och hyllning till den innerliga vänskapen och dess många fallgropar. Vad händer när kärlek, livskriser och olika åsikter kommer emellan? Det som börjar som en vardaglig politisk diskussion utvecklar sig snart till något helt annat. Innan de två bästa vännerna vet ordet av hänger hela deras relation på en skör tråd.

Ingripandet hade urpremiär 2014 i England. För första gången sätts den nu upp på svenska med Per Burell och Pelle Grytt på scen. För regi står Victor Molino Sanchez. Föreställningen är skriven av Mike Bartlett, engelsk dramatiker som även skriver för film och tv. På SVT visades nyligen hans hyllade dramaserie Doctor Foster.

Sverigepremiär 10 mars i Vadstena Nationalparken Gänget bakom succén Fäboland med de hyllade folkmusikerna Sara Parkman och Samantha Ohlanders i spetsen är tillbaka på scen. I Nationalparken, med text av Sara Parkman och poeten Jonas Gren, tar de med publiken in i de djupa skogarna och berättar om mormorstallar, motorsågar och kaffekorgar. De sjunger om innerstadsfolk i dyra funktionskläder och om de människor som bodde i skogen förr i tiden. Gammelskogen får agera metafor för mångfald: en hyllning till tusentals sätt att leva. Prisbelönta kompositören Hampus Norén gör musiken tillsammans med Sara Parkman och Samantha Ohlanders och regisserar gör Lisa Färnström.

Föreställningen är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning Människa och natur.

Urpremiär 12 mars i Surahammar

BARN & UNGA

De passant Vissa människor känner sig hemma var de än befinner sig. Andra ägnar hela livet åt att söka och hitta en plats att rota sig på och kalla sitt hem. De passant är en berättelse om en grupp unga människor som precis har kommit fram till ett nytt land där de möter ett nytt okänt språk. En ordlös, fysisk, visuell och rörelsebaserad föreställning med livemusik och dansakrobatik.

Riksteatern i samarbete med teaterkompaniet Laika. Föreställningen har gjort succé runt om i Europa och blev bland annat utvald att spela på Bibu, scenkonstbiennal för barn och unga, tidigare i år.

Premiärort samt datum meddelas senare

Biet i huvet Dramatikern Roland Schimmelpfennigs hyllade föreställningen Biet i huvet hade Sverigepremiär med Riksteatern i höstas och fortsätter nu turnera under våren. En lekfull, rolig och smärtsam berättelse om att fly verkligheten och hantera de svårigheter som vuxenvärlden skapar. Detta är Schimmelpfennigs första drama för barn. Biet i huvet är en gripande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom utmaningar som om världen vore ett tv-spel.

Turnépremiär 23 januari i Kungälv

TYST TEATER

Hem Vi får ta del av gripande vittnesmål från döva människor på flykt när Riksteaterns Tyst Teater sätter upp Hem. Människor som lyckats fly och nu befinner sig i ett land där de inte kan göra sig förstådda. Vad händer med oss människor när vi förlorar de som förstår oss? Hem handlar om verkliga människor och deras berättelser. Om öden som tystats och historier som aldrig tidigare har berättats. Uppsättningen kommer att turnera i Sverige och Norden. Maja Lidbrink har skrivit manus och regisserar gör Tyst Teaters Mindy Drapsa. På scen står Amina Ouahid, Ace Mahbaz och Vivian Cardinal.

Urpremiär 10 mars i Stockholm

ÖVRIGA

Eldfesten Vårvinterns stora utomhusfestival är tillbaka med eldar, världsartister och fyrverkerier. Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori, som den heter på persiska, är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Precis som i det traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, musiker och ett festande folkhav. För nionde året i rad arrangerar Riksteatern Eldfesten i Stockholm, Göteborg och Malmö samtidigt och väntas locka tiotusentals besökare.

Äger rum 19 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö

Backbone Tio nycirkusartister och två musiker på scenen i en spektakulär, vacker och rolig föreställning. I Backbone testas gränserna för vad styrka kan innebära; fysiskt, emotionellt, individuellt och kollektivt.

Backbone är australiensiska nycirkuskompaniets Gravity & Other Myths tredje uppsättning. Deras senaste show A Simple Space turnerade med Riksteatern 2015 och fick stor internationell framgång.

Sverigepremiär 24 mars i Karlskrona

PREMIÄRER OCH PRESSVISNINGAR I STOCKHOLM

2 feb - Väckarklocka, jubileumsversionen - urpremiär, Riksteatern i Hallunda 18 feb - 24 timmar Svart Kvinna - urpremiär, Riksteatern i Hallunda 5 mar - I mellan - urpremiär, Dansens hus i Stockholm 7 mar - Hem - pressvisning, Riksteatern i Hallunda (prel. datum) 7 mar - Ingripandet - pressvisning, Riksteatern i Hallunda (prel. datum) 8 mar - Nationalparken - pressvisning, Riksteatern i Hallunda De Passant - pressvisning, Riksteatern i Hallunda (datum meddelas senare)

För pressbilder, vänligen besök: http://mediabank.riksteatern.se/

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig Tel: 070-528 99 15 joakim.johansson@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: John Jamal Gille Columbus
Fotograf: John Jamal Gille Columbus
Ladda ned bild
nationalparken foto louise enhorning illu elvira varghans
nationalparken foto louise enhorning illu elvira varghans
Ladda ned bild
Affischbild Ingripandet foto mats backer
Affischbild Ingripandet foto mats backer
Ladda ned bild
Fanna-Ndow-Norrby-foto-Maryam-Barari
Fanna-Ndow-Norrby-foto-Maryam-Barari
Ladda ned bild
Fotograf: Kathleen Michiels

De Passant
Fotograf: Kathleen Michiels De Passant
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye