Riksteatern

Hundra år av kvinnlig rösträtt firas med Elin Wägner – urpremiär för Väckarklocka, jubileumsversionen

Dela
Riksteatern firar hundraårsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige med föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen. Rösträttskämpen Elin Wägner kommer på besök från dåtidens Sverige till dagens samhälle för att höra vilka frågor som engagerar oss idag. Vilka kamper har vunnits och vilka frågor kvarstår att kämpa för? För regi står Maria Löfgren.
Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G

Elin Wägner var en av rösträttens förkämpar som 1914 var med och samlade in 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt. Trots det dröjde det fem år innan beslutet klubbades i riksdagen. Föreställningen tar avstamp i Wägners bok Väckarklocka om dåtidens varningssignaler men bygger på nutida insamlade berättelser från hela Sverige.

- Vi utgår från Elin Wägners rösträttskamp och berättar genom henne om dåtida och nutida väckarklockor. Vad har hänt sedan den kvinnliga rösträtten röstades igenom? Har vi tagit tillvara på återtagandet av våra röster under de hundra år som gått?, säger Maria Löfgren, regissör.

I Väckarklocka, som utkom 1941, beskriver Wägner med ilska en samtid som inte kommit längre trots den demokratiska utvecklingen. Manusförfattarna Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo har utifrån Wägners tankegångar letat efter nutida varningsklockor. Genom de insamlade berättelserna får Wägner möta de kamper som berör oss idag.

- När boken kom fick den ett svalt mottagande, Elin Wägner var helt enkelt före sin tid. Men det gör att boken är lika aktuell idag som när den skrevs, fortsätter Maria Löfgren.

Väckarklocka, jubileumsversionen är en munter men samtidigt sorgesam berättelser där de stora kamper som vunnits firas och de kamper som återstår sörjs. En föreställning där teater, koreografi och musik vävs samman.

Föreställningen är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning Demokratins gränser.

Medverkande Marika Holmström Maryam Nikandish Anna Sise Henrietta Wallberg Konstnärligt team Research och text Katarina Bonnevier och Gunilla Edemo Bearbetning och text Emy Stahl* och Ninna Tersman Regi och bearbetning Maria Löfgren Scenografi & kostymdesign Fridjon Rafnsson Ljusdesign Patrik Bogårdh Komposition & ljuddesign Fredrik Söderberg Koreografi Dorte Olesen Mask- och perukdesign Anna Olofson Sufflös Maud Forman *Student från Stockholms dramatiska högskola

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/vackarklocka

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/vackarklocka-jubileumsversionen

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Klara G
Fotograf: Klara G
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye