Riksteatern

Smittande dans i Rhythmania – föränderlig folkdans med groove

Dela
Prisbelönte dansaren och koreografen Anna Öberg vill med sin föreställning Rhythmania visa på kontrasterna mellan samhörighet och ensamhet. Det är en dansproduktion skapad ur hennes personliga och koreografiska resa in i folkdansen. Och hon hoppas att publiken får med sig en stark upplevelse av puls, sväng och smittande dans. Med henne på scen är riksspeleman Anders Löfberg.
Fotograf: Jose Figueroa
Fotograf: Jose Figueroa

Folkdansen är enligt Anna Öberg en del av en levande tradition som är i ständig förändring. Därför är Rhythmania aktuell idag. Kunskap från förr möter människor och situationer av idag.

- Jag ser föreställningen som en kommentar till den historieskrivning där folkdans och folkmusik används om ett politiskt slagträ i frågan om svenskhet och nationalism. En tradition är aldrig statisk, den förändras över tid och i mötet mellan människor. Och den bryr sig inte om landsgränser. Polskan är ett bra exempel, det är en dansform som ofta omtalas som något av det svenskaste som finns men egentligen har den sina rötter från Polen, säger Anna Öberg, koreograf och dansare.

Föreställningen är tvådelad. I första akten ger Anna Öberg en lekfull och interaktiv introduktion till den traditionella folkdansen och sitt konstnärliga förhållningssätt till den. Publiken ges möjlighet att få skapa sig sin egen upplevelse av puls och rytm till den levande musiken. Andra akten är en passionerad och personlig föreställning där Anna Öberg tar publiken vidare in i rytmen, Rhythmania.

2017 fick Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan med motiveringen: "Utan musik ingen dans, och utan dans - inte heller någon musik. Anna Öberg är en pionjär som tar ett dansant avstamp i det gamla men kastar sig framåt, inåt och utåt på en gång. Mot det nya, ständigt sökande, men med det gamla tryggt vilandes i ryggmärgen."

Medverkande Dans Anna Öberg Musik Anders Löfberg Ljuddesign Elize Arvefjord Ljusdesign Anton Andersson Konstnärligt team Idé, koreografi och dans Anna Öberg

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/rhythmania/201902151900-84154G

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/rhythmania

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Jose Figueroa
Fotograf: Jose Figueroa
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye