Riksteatern

Riksteaterns Produktionsresidens Dans 2019: Från slow dance till hotade minoriteter

Dela
Efter ett open call tidigare i år står det nu klart att följande fem koreografer får Produktionsresidens Dans på Riksteatern under 2019: Louise Dahl, Marika Renhuvud, Camilla Ekelöf, Majula Drammeh och Robin Jonsson. Under sina residensperioder kommer dessa koreografer och team få tre veckor var i en blackbox (ett scenrum) på Riksteatern i Hallunda med respektive produktion.

- Det har varit fantastiskt att få ta del av de närmare 70 inspirerande och angelägna ansökningar som kom in via vårt open call. Att produktionsresidens får ta plats här i produktionshuset Riksteatern i Hallunda är en del av Riksteaterns uppdrag att stödja fria koreografers möjlighet att färdigställa sina produktioner. Nytt för i år är att antalet produktionsresidens utökats till fem stycken, säger Helena Ringvold, dansproducent och ansvarig för Produktionsresidens Dans på Riksteatern.

Följande produktioner kommer att ha Produktionsresidens Dans på Riksteatern 2019:

Produktion: slow dance Louise Dahl

Stycket slow dance erbjuder ett meditativt rum och bjuder in publiken till en sensorisk upplevelse av långsamhet. Termen ändvänds i överensstämmelse med andra långsamma rörelser (slow food, slow sex, slow technology etcetera) och särskilt den alltmer växande slow art-rörelsen. Slow dance är en handling av kulturellt motstånd, en strategi för att leva med kapitalismen och ett motgift till förmån för det sensuella. Koreografi: Louise Dahl och Hana Lee Erdman

Spelplatser: MDT i Stockholm (2019) och Central Finland Exhibition (2020) med flera.

Produktion: Mannem vuajnah - se mig Marika Renhuvud

Föreställningen Mannem vuajnah - se mig handlar om identitet och tillhörighet och tar dig in i den samiska kulturen i en önskan att skapa förståelse för miniroteter och hur det kan vara att leva i en kultur som är hotad från flera olika håll. Har du någon gång funderat på hur det är att tillhöra en minoritet? Är det någon skillnad att tillhöra ett urfolk? Öppna dina ögon - ser du mig? Produktionen riktar sig till skolungdomar.

Turnéorter 2019: Falun, Borlänge, Säter, Avesta, Idre, Funäsdalen, Östersund.

Produktion: FEARDOM Camilla Ekelöf

I FEARDOM bjuder fem kvinnliga scenkonstnärer in publiken att undersöka rädsla, fruktan och människan från ett kvinnligt perspektiv. Kalla det ett feministiskt verk om du vill, eller helt enkelt fem personer av samma kön som ställer frågor kring hot. Vi använder vår egen identitet och vår konst som ett filter, ett sätt att förstå samhället. Hur ser du på samhället och världen?

Premiär: Teater Halland den 24 oktober 2019.

Produktion: PARTICULAR MO(ve)MENTS - gravitational matters Majula Drammeh

PARTICULAR MO(ve)MENTS - gravitational matters är en fysisk och virtuell interaktiv dansföreställning. Dansa och interagera med en tillfällig medresenär i yttre rymden, genom världar bestående av materia och antimateria. Ni är partiklar och astrala vågor, allt medan du utforskar rumstiden och gravitationens påverkan. Tänk dig att ni tillsammans bygger ett universum samtidigt som du provar på att omskapa ditt egna varande. Team: Majula Drammeh, Maria Reihs, Tim Bishop, Alexey Bobrick

Spelplatser 2019: Stenkrossen Lund, Inkonst Malmö.

Produktion: Other than human Robin Jonsson

I verket Other than human möter vi dansaren och roboten Alex som genomför en interaktiv one-to-one dans och performance-lektion om robotar, människor och medvetande där du själv är medskapare. Varje presentation är unik i och med att Alex improviserar fritt och att hen involverar dig varje gång. Other than human är en vidareutveckling av produktionen The most human.

Premiär: Dansens Hus i Stockholm (2020). Övriga spelplatser: Tyskland och Belgien (datum meddelas senare).

Produktionsresidensen är utspridda på fem tillfällen under året då koreograferna har möjlighet att fritt arbeta tillsammans med sitt team i Riksteaterns lokaler och få stöd i form av produktionsmedel och teknisk support.

Förra året hade följande koreografer produktionsresidens på Riksteatern: Fredrik Quiñones som tog fram sin första soloföreställning SURR, Maria Nilsson Waller som färdigställde verket Flora + Fauna (som hade premiär i Dublin 2018), Sindri Runudde och Julia Giertz med verket Fiskedansen - och andra kosmiska bekännelser samt Noah Hellwig med produktionen Frictional Realities.

Läs mer om Riksteaterns produktionsresidens på: www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye