Riksteatern

Granskande dans där växterna talar – urpremiär för never grow old

Dela
I never grow old, Riksteaterns nya beställningsverk av koreografen Paloma Madrid, ser vi henne på scen tillsammans med de två internationellt uppmärksammade dansarna Belén Maya och Ninos Josef. Det blir specialdesignade kostymer, nykomponerad musik och växter som talar till den som lyssnar. Urpremiär den 1 oktober i Hallunda.
Fotograf: Julia Peirone
Fotograf: Julia Peirone

Koreografen och dansaren fantiserar: Tänk om jag har levt som man i femhundra år, innan jag hamnade i denna kropp - och ingen tar hänsyn till min historia!

- Det är en generös koreografi där vi som dansare utforskar våra livserfarenheter och dansberättelser granskade ur ett avkoloniserande perspektiv. I början av processen frågade jag mig; hur gör jag en koreografi som håller mig intresserad? Jag insåg snabbt att jag var redo att ta fram delar av mitt liv, och med det skapa en koreografi som är i ständig förändring, säger Paloma Madrid, koreograf, dansare och performer i föreställningen.

Publiken bjuds in till ett universum där koreografi, scenografi, kostym och ljuddesign samverkar och ständigt påverkar dansarnas rörelser. Den som lyssnar riktigt noga kan höra växterna tala och få inblick i framtiden. I never grow old blir begrepp som hållbarhet, mellanförskap, och avkolonisering till koreografier. Föreställningen kommer att turnera på 14 orter runt om i Sverige.

- Det är första gången jag turnerar i Sverige! Jag är nyfiken på det nya och längtar verkligen efter denna nya erfarenhet. Att möta Sverige från scenen känns både hoppfullt och viktigt, säger Paloma Madrid.

Urpremiär 1 oktober, Hallunda, Stockholm

Medverkande

Paloma Madrid Belén Maya Ninos Josef

Idé och koreografi Paloma Madrid Kostymdesign Malin Busck Scenografi Mariana Alves Silva och konstnären Linda Al-Ghussein Musik och ljuddesign Safoura Safavi Dramaturgisk konsultation Gülbeden Kulbay Gender movement konsultation Liv Elf-Karlen

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/never-grow-old/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/never-grow-old

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 354anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Julia Peirone
Fotograf: Julia Peirone
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye