Riksteatern

Tyst Teater maxar och moderniserar klassikern Peter Pan

Dela
Historien om Peter Pan är en av världens mest kända berättelser. Den 2 oktober är det premiär för Tyst Teaters visuella och fysiska version av historien som kommer vara modern, rolig, magisk och läskig. Retrofuturistisk kostym och en feministisk Tiger Lily utlovas. Regi av Ramesh Meyyappan.
Fotograf: Urban Jörén. Form: Windh & Co
Fotograf: Urban Jörén. Form: Windh & Co

Peter Pan handlar om pojken som vägrar att bli stor. Med fantasins hjälp flyr han sitt eländiga hem och tar sig till landet Ingenstans där han möter Tingeling med flera.

Mycket har förändrats sedan JM Barrie skrev om Peter Pan första gången i början av 1900-talet och mängder av tolkningar har gjorts av historien. Regissören Ramesh Meyyappan berättar om hur han har försökt hitta sin vinkel på Peter Pan. Han vill försöka förstå den lilla pojken Peter Pan och hans känsla av att vara främmande inför sin mamma.

Ramesh Meyyappan har också jobbat mycket med kvinnoporträtten i historien.

- Jag tvivlar på att unga tjejer idag kan relatera till att vara den person i en historia vars syfte är att vara förälskad i eller ta hand om Peter Pan. Tingeling och Tiger Lilja är i Tyst Teaters version istället jämlikar med honom. För mig har Greta Thunberg varit en inspiration till karaktären Tiger Lily - en stark, intelligent ung tjej som tror på förändring, säger Ramesh Meyyappan, regissör.

Ramesh Meyyappan har tidigare regisserat föreställningen Den magiska fjädern som blev nominerad till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014.

Alla, stora som små, döva som hörande, kan ta del av Tyst Teaters visuella och fysiska version av Peter Pan som utspelar sig i modern tid med magi och fantasi som gestaltas helt utan ord eller tecken.

Premiär 2 oktober I Hallunda, Stockholm

Medverkande

Ace Mahbaz Amina Ouahid Mette Marqvardsen Niklas Andersson

Konstnärligt team

Regi och manus Ramesh Meyyappan Scenografi och ljusdesign Charlie Åström Musik Niklas Swanberg Kostymdesign Lars Otterstedt Maskdesign Eva Rizell

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/peter-pan

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/peter-pan

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Urban Jörén. Form: Windh & Co
Fotograf: Urban Jörén. Form: Windh & Co
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye