Riksteatern

Urpremiär för Bye bye bror – Kriminalitet, machokultur och vägen därifrån

Dela
Hur lämnar men en kriminell livsstil och en destruktiv manlig identitet? Och vad är priset man får betala? Bye bye bror baseras på intervjuer med män som befinner sig i kriminalitet eller har lämnat den kriminella världen bakom sig. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Teater Fryshuset. Manus och regi Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten.
Fotograf: John Jamal Gille Columbus
Fotograf: John Jamal Gille Columbus

Efter år av eskalerande våld, skjutningar och mord är det allt fler som vill hoppa av den kriminella banan och komma bort från gängen. De två senaste åren har Fryshuset sett en ökning på 300 procent av kriminella som söker sig till deras verksamhet för att de vill lämna den kriminella världen. Föreställningen Bye bye bror ger en inblick i vardagen för dem som lever i en kriminell miljö och vad det faktiskt innebär att lämna den bakom sig.

- Vi har följt många av de här männen under snart 10 års tid och tagit del av deras berättelser. Vi har fått vara med när de har blivit kära, blivit föräldrar och börjat ifrågasätta den kriminella världen och den machokultur som präglar dem. Men vi har också fått följa deras bakslag och hur svårt det kan vara att försöka bli en del av samhället på nytt, säger Emil Rosén Adsten, regissör, dramatiker och koreograf.

I Bye bye bror möter vi två män från olika generationer och olika kriminella strukturer. På scen ser vi Robin Stegmar och Alexander Abdallah. Musiken i föreställningen är specialskriven av rapparen och sångaren Skander.

Föreställningen är en uppföljare till Klipp Han som spelade på Dramaten under 2017/2018. Efter varje föreställning följer ett samtal.

- Det är lätt att vi stirrar oss blinda på våldet och inte varför det faktiskt sker och hur vi kan få stopp på det. Med Bye bye bror vill vi skapa förståelse för och sprida kunskap om bakomliggande mekanismer. Vår förhoppning är att publiken går från föreställningen med en känsla av att vi inte kan frånsäga oss ansvaret utan att vi alla är en del av att skapa det samhälle vi lever i, säger Ulf Stenberg, regissör och dramatiker.

Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Teater Fryshuset. Efter avslutad turné kommer Bye bye bror under våren 2020 att gästspela på Dramaten.

Urpremiär 15 januari

Medverkande Robin Stegmar Alexander Abdallah

Konstnärligt team Dramatiker Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten Regi/Koreografi Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten Mask/kostym Ulf Stenberg och Emil Rosén Adsten Ljus Tom Prehn Musik Skander

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/byebyebror

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bye-bye-bror

Kontakter

Anna GerdinPress- och PR-ansvarig08-531 99 354anna.gerdin@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: John Jamal Gille Columbus
Fotograf: John Jamal Gille Columbus
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye