Riksteatern

Succéföreställning för bebisar på turné i Sverige

Dela
Den kosmiska havsträdgårdspassagen är en dansföreställning för barn i åldrarna 2-18 månader. En föreställning baserad på forskning om spädbarns sätt att förstå och samspela med sin omvärld. I Den kosmiska havsträdgårdspassagen är bebisarna medskapare till en upptäcktsfärd genom rymden, under havsytan och andra fantasifulla världar
Illustration Johanna Kallin
Illustration Johanna Kallin

- Jag är intresserad av barnets upplevelse och fascinerad av vad vi kan lära oss av detta. Under föreställningen umgås jag med det som är intressant för barnen och glömmer mina egna mönster och referenser, säger Peter Mills, koreograf.

Koreografen Peter Mills har tillsammans med dansaren Rachel Tess och scenografen Marta Cicionesi skapat en upptäcktsfärd där bebisarna, med alla sina sinnen, får upptäcka och bli medskapare av ett förunderligt universum. De kan röra sig, observera och utforska verket på sina egna villkor. Med hjälp av vardagliga föremål och material utforskas rörelser och sätt att vara som vuxna har glömt eller inte längre uppskattar. Ljud, ljus och rörelse skapar ett flöde av förändringar och kontraster.

- Vi konstnärer och dansare är ofta fixerade vid att få bekräftelse från vår publik. Men det är inget vi kan förvänta oss av bebisar. Det händer att jag följer en impuls från ett barn och tänker att det jag gör verkligen går hem, tills jag inser att det barnet egentligen intresserar sig för är hur mattan rör sig under sin egen fot. Detta utforskande av världen slutar aldrig att fängsla mig, det är spektakulärt, säger Peter Mills, koreograf.

Den kosmiska havsträdgårdspassagen kommer under våren att spela på 30 orter i Sverige. Verket rymmer upp till 12 bebisar per föreställning, med två medföljande vuxna per barn.

Premiär den 5 februari i Umeå

Medverkande Peter Mills Rachel Tess Patricia Vázquez Lisa Schåman Konstnärligt team Koreograf Peter Mills Ljud och ljus Peter Mills Scenograf Marta Cicionesi En samproduktion av MARC och Riksteatern

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/havstradgardspassagen

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/den-kosmiska-havstradgardspassagen

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Illustration Johanna Kallin
Illustration Johanna Kallin
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye