Riksteatern

Urpremiär Du har hela livet, habibi – om identitet, rasism och framtidstro

Dela
Cynthia, med rötter från Libanon, växer upp i innerstan, går på skolor där majoriteten är etniskt svenska och hennes familj bor i ett villaområde med en vit medelklass. Men trots denna assimilering så har Cynthia under hela sin uppväxt känt att det land hon är född och uppvuxen i inte tillhör henne. Du har hela livet, habibi handlar om mellanförskap, identitet och en tonårings försök att passa in. Manus och regi Chantale Hannouch.
Fotograf: Illustration Munira Yussuf
Fotograf: Illustration Munira Yussuf

Tänk att träffa sig själv om femton år? Eller sig själv för femton år sedan? Det osannolika scenariot blir verklighet för Cynthia när den yngre och den äldre versionen av henne träffar varandra i en annan dimension. I ett annat tidsrum försöker de återberätta historier från uppväxten, men de minns dem helt olika. Vad stämmer? Vems sanning gäller?

Chantale Hannouch har skapat föreställningen utifrån en idé hon fick i samband med att hon hade residens på Riksteatern. Hon ville leka med tanken att få träffa sitt yngre jag och även försöka förstå hur ens förflutna skapar den person man blir som vuxen. Du har hela livet, habibi är delvis baserad på Chantales egna erfarenheter under hennes uppväxt.

- Du har hela livet, habibi var något min mamma sa till mig när jag var 12 år gammal. Den meningen har levt med mig genom hela min uppväxt och har hjälpt mig att ha hopp om framtiden. En visshet om att allt kommer att bli bättre. Eftersom de orden hjälpte mig under min uppväxt så tänkte jag att det uttrycket är något som kanske kan ge andra ungdomar hopp och glöd att fortsätta kämpa på, hur jobbigt det än känns ibland, säger Chantale Hannouch.

Riksteatern i samarbete med Örebro Länsteater.

Urpremiär 3 mars i Örebro

Medverkande

Angelica Radvolt Isabella Touma Pettersson

Konstnärligt team

Manus och regi Chantale Hannouch Scenografi och kostym Erika Sjödin Ljuddesign Safoura Safavi Ljus Oscar Tuominen

Mask Anna Olofson

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/habibi

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/du-har-hela-livet-habibi

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Illustration Munira Yussuf
Fotograf: Illustration Munira Yussuf
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye