Riksteatern

Donald Trump och Askungen på turné med Riksteatern

Dela
Darth Vader bär Jesus kors, Pippi mobbar Donald Trump och en korsning av Yoda och Mimmi Pigg dansar skiten ur alla! Otyper är performance-dans-teater för barn där stereotyper krossas och det kritiska tänkandet hyllas. Urpremiär den 3 mars i Stockholm. Av Isak Hjelmskog och Moa Möller.
Fotograf: Kalle Mattsson
Fotograf: Kalle Mattsson

I en tid där ungas självbild och syn på världen blir alltmer styrd av stereotyper vill Otyper betona fantasins frihet och hylla det kritiska tänkandet. Föreställningen utgår ifrån arketypiska och populärkulturella figurer som Darth Vader, Pippi Långstrump, Mimmi pigg och Donald Trump med syfte att befria dem från deras hårt åtsittande tvångströjor. Kostymer, prylar, språk och personligheter plockas humoristiskt isär för att sättas ihop till nya befriande kombinationer.

- Så länge populärkulturen producerar stereotypa förebilder som begränsar barnens egen fantasi och lekar, behöver någon erbjuda alternativ. Det var ur den känslan föreställningen föddes. Teater får inte bli ett museum för gamla dammiga idéer och saker, utan behöver istället öppna portarna och låta sig inspireras av vår samtid och andra konstformer, säger Isak Hjelmskog, manus och regi. Otyper vill ge den unga publiken en ovanlig teaterupplevelse där det vardagliga får bli extraordinärt i berättelser bortom det stereotypa. I arbetet med föreställningen har 7-9 åringar intervjuats om karaktärer och hur de kategoriserar. Isak Hjelmskog och Moa Möller som tillsammans skrivit manus berättar att de vill vara en hejaklack för olikheter och att de med föreställningen hoppas kunna ge barnen utrymme att fundera på vem de själva vill vara.

-Men vi vill såklart också att de tänker: ”Wow kan teater va så här; humoristiskt, euforiskt, tragiskt, långtråkigt och lättillgängligt på en och samma gång!”, säger Moa Möller, manus, scenografi och kostym.

Urpremiär 3 mars i Stockholm

Medverkande Mina Azarian Lucas Carlsson Lilja Fredrikson

Konstnärligt team Av Isak Hjelmskog och Moa Möller Regi Isak Hjelmskog Scenografi och kostym Moa Möller Koreografi Julia Kraus Dybeck Ljuddesign Elize Arvefjord Ljusdesign Holger Tistad Maskdesign Eva Rizell Dramaturg Ninna Tersman

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/otyper

Pressbilder till föreställningen finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/otyper

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Fotograf: Kalle Mattsson
Fotograf: Kalle Mattsson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye