Riksteatern

Riksteatern corona-anpassar höstens repertoar

Dela
Nyskrivet svenskt och internationella samarbeten präglar Dritëro Kasapis första repertoar som teaterchef på Riksteatern. Politik, magi och kärlek står på agendan för höstens föreställningar som nu corona-anpassats med framflyttade turnéer och extra fokus på att kunna möta mindre publikgrupper.
Fotograf: Illustr Lisa Vaccino Foto Markus Garder
Fotograf: Illustr Lisa Vaccino Foto Markus Garder

Dritëro Kasapis första repertoar är den mest bokade av landets teaterföreningar på flera år. Samtidigt har Riksteatern behövt ställa om och lägga ett ordentligt pussel för att kunna leverera scenkonst till hela Sverige trots rådande pandemi. Samtliga turnéstarter flyttas fram till oktober och repertoaren kommer att anpassas efter rådande restriktioner.

Hösten bjuder på världspremiärer och internationella samarbeten. Riksteatern introducerar reginamn som Amir Nizar Zuabi som kommer till Sverige och Riksteatern med det specialskrivna dramat Ravinen. En berättelse om arbetsvillkor, klass och farlig kärlek. Mer internationellt blir det i The Quest där den framstående belgiska skådespelaren Cédric Eeckhouts reser runt i Sverige tillsammans med sin mamma i en skruvad stand-up.

I repertoaren finns även nyskriven svensk dramatik, bland annat blir Linnea Axelssons prisbelönta bok Ædnan till teater och Malin Axelssons föreställning Chefen undersöker det komplexa, absurda och roliga i att vara chef i en föränderlig värld.

- Jag har försökt hitta en balans mellan vår närmaste verklighet och internationella perspektiv. För mig känns det viktigt att ta del av internationell scenkonst då en kultur endast utvecklas och lever vidare när den möter andra uttryck och tankesätt. Teatern och konsten har en risk att bekräfta sig själv och den verklighet den lever i och för att inte hamna i återvändsgränd måste vi möta det okända, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern.

Vi ser även Kajsa Ernst som spelar huvudrollen i komedin Bröllopstårtan där fördomar och konservativa värderingar ställs på prov. Riksteatern Tyst Teater fyller 50 år och sätter upp Romeo och Julia på Gullbacken, en berättelse om kärlek på äldre dagar som väcker uppmärksamhet och anstöt. I den internationellt prisbelönta föreställningen Taha är det kärleken till poesin som lyser igenom.

Danspubliken kan glädjas åt en urpremiär när koreografen Örjan Andersson sätter upp föreställningen Promise land med utgångspunkt i Helene Billgrens konstnärskap. Promise land är en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Detta är första gången Billgren skapar scenografi och kostym åt dans. Dessutom åker hyllade föreställningen SLICK av Sofia Södergård på turné.

- Höstens föreställningar utmanar på olika sätt vår uppfattning om oss själva. En lek med vad som anses vara maskulint och feminint. Men även ett utforskande av det absurda där allt är tvärtom, där det skavda blir upphöjt, där misstag blir tillgångar och vad det kan säga om vårt sätt att leva, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Den unga publiken kan se fram emot en magisk minimusikal när barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson är tillbaka med nya föreställningen Firma Masker & Magi. För musiken står hyllade bandet Amason. Koreografen Mari Carrasco och dramatikern och regissören Isabel Cruz Liljegren är också tillbaka på Riksteatern med den fysiska skräckföreställningen Dark Minds.

Riksteaterns repertoar hösten 2020

TEATER

Ædnan Ædnan är en berättelse om tre generationer samiska kvinnor och deras levnadsöden från tidigt 1900-tal till vår tid. Föreställningen bygger på Linnea Axelssons framgångsrika bok Ædnan som 2018 belönades med Augustpriset. I en av rollerna syns Lene Cecilia Sparrok som 2018 fick en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll i filmen Sameblod. För regi står Malin Stenberg och Magnus Stinnerbom står för komposition.

Föreställningen är ett samarbete med Giron Sámi Teáhter.

Urpremiär 4 september i Stockholm

Bröllopstårtan En rapp och underhållande komedi där konservativa värderingar och fördomar ställs i centrum - skildrat via tårtor och ett bröllopstårtbageri. Pjäsen har fått stor framgång i USA och är skriven av Bekah Brunstetter. Vi får följa Della som driver ett bageri vida känt för sina makalösa tårtor. När bästa vännens dotter frågar om Della vill göra tårtan till hennes bröllop blir hon först överlycklig, men när hon inser att det är ett samkönat äktenskap sätts hennes konservativa värderingar på prov. I huvudrollen som Della ser vi Kajsa Ernst, känd från en rad filmer och TV-serier. Översättning av Calle Norlén.

En samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater.

Pressvisning 29 september i Stockholm, urpremiär 3 oktober Östersund

Chefen Den nyblivna mellanchefen Jenny vill driva igenom storslagna visioner på det stora företaget. Men snart sugs hon in i nästintill obegripliga maktspel och blir snart orsak till sin egen undergång. Ett komiskt och mörkt kontorsdrama om våra innersta begär. I rollerna ser vi Frida Hallgren, Angelika Prick, Mattias Silvell, Caroline Rauf och Anders Johannisson.

Malin Axelsson, dramatiker och regissör, har varit chef i tio år, senast på Sveriges Radio Drama där hon bl.a. skrivit och regisserat succé-serierna Cheferna och Kraschen. Hennes stora genombrott som teaterdramatiker var Jösses flickor - återkomsten för Stockholms Stadsteater 2005.

En samproduktion mellan Kulturhuset Stadsteatern Stockholm och Riksteatern som ursprungligen skulle haft premiär på Kulturhuset Stadsteatern Stockholm våren 2020.

Pressvisning i Stockholm, urpremiär 6 oktober i Lund

The Quest Cédrics liv är fullt av separationer. Från föräldrarnas skilsmässa till att hela EU hotar att spricka efter nationalismens framfart. I föreställningen lyfter han fram de likheter som förenar hans personliga öde med hela kontinentens. The Quest är en skruvad stand-up med en riddare, hans mamma och en pianospelande katt. Tillsammans ger de sig ut på en svindlande färd genom Europa och nu har turen kommit till Sverige. Föreställningen är skapad av den framstående belgiska skådespelaren Cédric Eeckhout som tillsammans med sin mamma Jo Libertiaux och Douglas Grauwels rest runt i Sverige för att samla in material till föreställningen.

Riksteatern i samarbete med Théâtre National Wallonie - Bruxelles.

Ravinen En av världens mest hyllade och eftertraktade dramatiker och regissörer, Amir Nizar Zuab, kommer i höst till Sverige för att repetera Ravinen. Dramat är specialskrivet för och kommer att ha världspremiär på Riksteatern.

Inne i en lägenhet i den lilla staden i Sverige bor två av stadens mest framgångsrika. Ute i skogen sliter en grupp immigranter med ett riskfyllt arbete. Sakta, sakta vävs deras två olika världar ihop. En förbjuden kärleksaffär startar och sätter i rullning något som blir mycket farligt. Kärlek, ilska, åtrå och sorg - i Ravinen får de stora känslorna ta plats.

Ravinen är en samproduktion med Örebro länsteater.

Urpremiär 13 november i Stockholm. Turnén utgår.

Taha I den internationellt prisbelönta föreställningen Taha får vi följa ett människoöde som börjar i Palestina innan andra världskriget och slutar i London på en poesikonferens ett halvt sekel senare. Detta är berättelsen om den palestinske hyllade poeten Taha Muhammad Ali, skriven och framförd av skådespelaren Amer Hlehel, översatt och regisserad av Amir Nizar Zuabi. Spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska.

Play 3.0 Högteknologisk feelgood-föreställning när Sirqus Alfon åker på turné med Riksteatern. Gruppen är kända för sin helt egna, unika genre av underhållning; en högteknologisk samtida cirkus. Med hjälp av laser, artificiell intelligens och iPad-magi undersöks teknik, musik, dans och interaktion. På en av världens största festivaler för scenkonst, Fringe World Festival, fick Sirqus Alfons föreställning I am Somebody det prestigefyllda priset ”bästa cirkus” 2020.

Urpremiär i oktober i Stockholm

Kurage ”Drabbande dokumentär om virus och medkänsla” skrev Svenska Dagbladet efter urpremiären av Kurage i våras. Föreställningen handlar om civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige på 80-talet. Om människorna som letar efter sin egen moral och väljer omsorgen om de mest stigmatiserade i en tid när ingen annan gör det. Kurage handlar om de som faktiskt agerade och gjorde något; läkaren Peo, prästen Ulla-Britt och begravningsentreprenören Krister. Av det konstnärliga teamet som tidigare har gjort bland annat Landet inuti och Männen med rosa triangel.

Kurage är en samproduktion mellan Riksteatern, Folkteatern Gävleborg och Teater Västernorrland.

Turnépremiären 13 september i Norrtälje

Bygdens söner När Roger och Patrik var tolv år var de först på plats vid en trafikolycka och räddade ett liv tillsammans. Den sommaren var de bygdens stolthet. Bara några månader senare var deras vänskap över för alltid. Vad var det som hände egentligen? Tjugofem år senare bor Roger kvar i byn, djupt rotad i jaktlaget och lanthandeln. Så flyttar Patrik plötsligt hem. Gamla spöken väcks till liv, och snart hotas Rogers plats i gemenskapen. Bygdens söner är en monolog där skådespelaren Peter Jansson tar sig an alla roller. För regi står Sara Giese och manus är skrivit av Anders Duus. Samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern.

Turnépremiär 1 oktober i Markaryd

Greatest hittills Greatest hittills är en ny show med Ronny Erikssons bästa och mest älskade nummer. Dessutom bjuder föreställningen på nyheter och reflektioner från spelorten, landet och världen. Det blir en helkväll med satir, berättelser och musik. Tillsammans med kapellmästare Benneth Fagerlund har Ronny tidigare gjort fyra bejublade turnéer med Riksteatern.

Greatest hittills är ett samarbete med Satellite Live.

Premiär 1 oktober i Krokom

Kartan över oss För första gången bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Kartan över oss är en hörlursvandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Verket har premiär på 40 orter parallellt. Spelplatsen är besökarens hemort och verket upplevs genom mobil och hörlurar.

Det konstnärliga teamets medlemmar Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén känns igen från tidigare produktioner som Nationalparken, Run for your life, När vi träffade varann, Landet Inuti, Den svenska demokratins historia, Sång till välfärden, Några av oss, Fäboland och Vi som bor här del 1 och 2. Kartan över oss blir första gången de arbetar i denna konstellation.

19 september kl.15.00 på samtliga orter

BARN & UNGA

Firma Masker & Magi En magisk minimusikal för årskurs 2 till 4 om syskonskap, magi och ett hemligt laboratorium. För pjäsen står de hyllade barnboksförfattarna Lotta Olsson och Ulf Nilsson, regissören Olle Törnqvist och scenografen Johanna Mårtensson - teamet bakom succén Lilla stora livet. Till denna magiska föreställning gör bandet Amason musiken. Hel- och halvmasker skapas av My Walther.

2 oktober i Hallunda

Dark Minds En fysisk skräckföreställning om tankens kraft och fake news. Dramatikern och regissören Isabel Cruz Liljegren och koreografen Mari Carrasco är tillbaka på Riksteatern, den här gången med en gemensam föreställning. Fyra personer stämmer träff i en gympasal där, enligt en urban legend, fyra ungdomar hittats döda under oförklarliga omständigheter. De kommer över ett antal inspelningar från ungdomarnas sista kväll i livet och bestämmer sig för att återskapa kvällen för att fylla i luckorna och försöka förstå vad som verkligen hände. Dark Minds blir en unik platsspecifik föreställning för varje gympasal som den kommer att spela i.

5 oktober i Norrtälje

DANS

Promise land Han har aldrig arbetat med en bildkonstnär. Hon har aldrig jobbat med dans. I Promise land möts deras världar för första gången. Med utgångspunkt i Helene Billgrens arbete skapar koreografen Örjan Andersson ett fragmentariskt, drömskt landskap bebott av två kvinnor där kroppsliga narrativ med fria påhitt och absurditeter tar plats. Allt i sann surrealistisk anda.

Örjan Anderssons dansstil brukar beskrivas som musikalisk, fysisk och jordnära. I dag är han en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. I det nya verket Promise land möter vi hans koreografi i ett närmare, mindre format, för två dansare.

Föreställningen är ett samarbete mellan Andersson Dance och Riksteatern.

Urpremiär 1 oktober i Stockholm

SLICK Ett dansperformance som gjort succé runt om i landet. I SLICK äntrar Sofia Södergård scenen transformerad till dragkingen Qarl Qunt. Vi får följa med på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance.

Sofia Södergård är en av grundarna till danskompaniet P*fect som bland annat setts på Sadler’s Wells i London, Melodifestivalen, Juste Debout i Paris samt varit förband till Lady Gaga. Hon har koreograferat Familjen Kaos båda föreställningar Slå Pattarna i taket och De redan frälsta likväl som Farnaz Arbabis Angels in America på Dramaten. Under våren har Södergård koreograferat musikalen Cabaret på Den Nationale Scene i Bergen.

Turnépremiär i 2 oktober i Skellefteå

TYST TEATER

Romeo och Julia på Gullbacken Tyst Teater gör om en av William Shakespeares mest välkända verk och förlägger handlingen till ett äldreboende i både nutidens och medeltidens Verona. Romeo och Julia på Gullbacken är en föreställning om kärlek i livets slutskede. Föreställningen lyfter ett politiskt och medmänskligt perspektiv. Vad händer när vi blir äldre och vilken omsorg har vi rätt till vid ålderns höst?

I rollerna ser vi publik- och kritikerrosade skådespelaren Gunilla Vestin Wallin, den internationellt berömda teckenspråksartisten Giuseppe Giuranna samt Joakim Hagelin Adeby, Mette Marqvardsen och Robert Fransson. Regi av Debbie Z. Rennie som senast regisserade Parismiddagen för Tyst Teater.

Urpremiär 13 oktober i Jönköping

ÖVRIGA PRODUKTIONER

Voices of change Röster som inte hörs och som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer. Det blir konserter med allt från klassisk, arabisk och persisk musik till träffsäker jazz, klubbkvällar och hiphop - en unik artistkavalkad som sprider energi, styrka och som lämnar avtryck. Voices of Change är en årlig återkommande temasatsning. I det betydelsefulla arbetet för mänskliga rättigheter är kulturen och konsten sprängstoff för debatt, diskussion och aktivism.

Nokia - en företagssaga utan dess like (livesändning) Nokia är en företagssaga utan dess like. De flesta har någon gång hållit i Nokias produkter och förvånats i decennier över löpsedlarnas rubriker om företagets börskurser som har åkt upp och ner. I bakgrunden finns dock en fascinerande företagsvärld, modiga visionärer och mycket att lära av. Nokia har påverkat hela det finska folket och landets företagskultur antingen direkt eller indirekt. I fokus för detta mänskliga och underhållande drama står Nokiacheferna Jorma Ollila (Taneli Mäkelä) och Risto Siilasmaa (Olli Rahkonen). I regi av Mikko Kouki. Ett samarbete med Åbo Stadsteater.

Livesändning 4 december

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 99 15

Bilder

Fotograf: Illustr Lisa Vaccino Foto Markus Garder
Fotograf: Illustr Lisa Vaccino Foto Markus Garder
Ladda ned bild
Promise land foto KlaraG
Promise land foto KlaraG
Ladda ned bild
The-Quest Hubert Amiel Fotograf: Hubert Amiel
The-Quest Hubert Amiel Fotograf: Hubert Amiel
Ladda ned bild
riksteatern brollopstartan h20 foto klarag
riksteatern brollopstartan h20 foto klarag
Ladda ned bild
Romeo-och-Julia-foto-Mikael-Sundberg-staende-839x1024
Romeo-och-Julia-foto-Mikael-Sundberg-staende-839x1024
Ladda ned bild
Chefen Foto Matilda Rahm
Chefen Foto Matilda Rahm
Ladda ned bild
play3 0 foto klarag
play3 0 foto klarag
Ladda ned bild
Taha Foto Soren Vilks
Taha Foto Soren Vilks
Ladda ned bild
Ædnan Hans-Olof Utsi
Ædnan Hans-Olof Utsi
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye