Riksteatern

Poetiskt öde i internationell kritikersuccé

Dela
Nu kommer den internationellt prisbelönta föreställningen Taha till Sverige. En berättelse om den hyllade palestinska poeten Taha Muhammad Alis liv. Om kärleken till ordet, medmänsklighet och människans förmåga att förlåta. Den är skriven och framförs av skådespelaren Amer Hlehel, för regi står Amir Nizar Zuabi. Premiär den 27 september i Årsta utanför Stockholm.
Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Taha har gjort stor succé internationellt både bland publik och kritiker. Det är en berättelse som börjar i Palestina innan Andra världskriget och slutar på en poesikonferens i London ett halvt sekel senare. Taha Muhammad Ali var en av Palestinas mest hyllade poeter och publiken får nu möjlighet att ta del av hans livsöde och lära känna hans poesi.

- Taha är berättelsen om en optimistisk person som genomlevde svåra tider och händelser, men som lyckades övervinna alla hemska situationer han upplevt, berättar Amer Hlehel.

Taha handlar om en poets kärlek till ordet och hans fascinerande kärlek till människoliv och natur. Om sorg och människans stora förmåga till förlåtelse, om att erövra världen med kunskap och skönhet. Med fint avvägd humor framför Amer Hlehel hela föreställningen själv.

- På scen försöker jag alltid hitta ett sätt att berätta om min familj och om mitt folk - palestinierna som förlorade sina hem, sina liv och sina egna berättelser. Taha Muhammad Ali kunde beskriva den personliga smärta av att vara en flykting och att ha överlevt ett krig. Att vara en palestinier. Han berörde de djupaste känslorna av förlust och förtvivlan, men även kärlek och hopp. Taha delar sin berättelse med många palestinier. Men han lyckades berätta den genom den finaste formen av konst, nämligen poesi, fortsätter Amer. Spelas på engelska eller arabiska och textas till svenska. Premiär den 27 september på Folkets hus i Årsta Medverkande Amer Hlehel Av och med Amer Hlehel Regi Amir Nizar Zuabi Regi arabisk version Yousef Abu Warda Scenografi Ashraf Hanna Musik Habib Shehadeh Hanna Ljusdesign Muaz Jubeh Översättning Amir Nizar Zuabi

För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/taha (https://www.riksteatern.se/forestallningar/kurage)

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/taha

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye