Riksteatern

Örjan Andersson koreograferar Helene Billgrens konst i ny föreställning

Dela
För första gången arbetar koreografen Örjan Andersson med en bildkonstnär och för första gången arbetar Helene Billgren med dans. Resultatet är nya verket Promise land, en dansföreställning som skildrar en drömsk värld med mörk klangbotten och drastisk humor. Föreställningen är en samproduktion mellan Andersson Dance och Riksteatern. Urpremiär den 1 oktober i Stockholm.
Fotograf: Klara G.
Fotograf: Klara G.

Temat för föreställningen är drömmens absurda logik och Örjan och Helene säger sig vara inspirerade av surrealismen och dadaismen. Konstinriktningar som handlar om det ologiska och om spontana impulser som intellektet inte hunnit påverka.- Detta verk är fragmentariskt och vi pendlar mellan olika världar och uttryck. Alltifrån närhet, relationer, ömhet, irritation och humor. Hela skalan helt enkelt. Det är som en surrealistisk drömvärld där vi har en inneboende logik. Precis som i drömmen är det först när vi vaknar upp som vi upptäcker det galna och knäppa, säger Örjan Andersson, koreograf. Helene Billgren är en av Sveriges mest framstående konstnärer och var senast aktuell med en stor retrospektiv utställning på Liljevalchs Konsthall i Stockholm. I föreställningen tar hennes bildvärld plats i alltifrån scenografi, kostym och text vilket sedan gestaltas genom dansarna. - Jag har följt Helene Billgren i många år och det är otroligt spännande att få arbeta med henne på detta vis. Jag är intresserad av nya former och hybrider och att nu få göra scenkonst tillsammans med Helene känns spännande, fortsätter Örjan Andersson.På scen ser vi Jenny Nilson, tidigare premiärdansös vid Kungliga Baletten och Brittanie Brown, som närmast kommer från Skånes Dansteater. I dag är Örjan Andersson, med det egna kompaniet Andersson Dance, en av våra mest prisade koreografer med återkommande uppdrag både i Sverige och utomlands, främst för de stora scenerna. Promise land ingår i Riksteaterns nya satsning Koreografserien där vi möter hans koreografi i ett närmare, mindre format. Riksteatern och Andersson Dance har gemensamt satt samman rikstäckande turné som nu tar sin start på Dansens Hus i Stockholm. Senaste gången Andersson Dance och Riksteatern samarbetade blev resultatet “Goldberg Variations - Ternary patterns for insomnia” som efter premiären 2015 turnerade med Dansnät Sverige och sedan spelats runt om i hela världen, på bland annat The Kennedy Center i Washington och The Barbican Center i London. Premiär 1 oktober på Dansens Hus i Stockholm. Idé och koreografi Örjan Andersson Texter Helene Billgren Scenografi och kostym Helene Billgren Dansare Brittanie Brown, Jenny Nilson Dramaturgi Anna Berg Ljusdesign Luka Curk Ljuddesign Niklas Swanberg Maskör Anna Olofson Repititör Javier Perez Perez Foto Klara G, Johan Strindberg Föreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Andersson Dance. Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och Region Stockholm För mer information samt turnéplan: riksteatern.se/promiseland Pressbilder finns på: mediabank.riksteatern.se/blog/tag/promise-land

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5 Magnus Nordberg contact@anderssondance.com magnus@nordbergmovement.se tel. 070-4507060

Bilder

Fotograf: Klara G.
Fotograf: Klara G.
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga4.6.2024 15:53:31 CEST | Pressmeddelande

1964 tog Riksteaterns kongress ett historiskt beslut och blev den första svenska teaterinstitutionen med en verksamhet helt riktad till barn och unga. Sedan dess har Riksteatern nått ut till flera generationer barn från Norrbotten till Skåne. Varje år nås över 16 000 barn på över 50 orter av Riksteaterns scenkonstproduktioner. Den 1 oktober uppmärksammas 60 års-firandet med en dag av nyskriven dramatik och cirkus hos Riksteatern i Hallunda.

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye