Riksteatern

"Samtida cirkus" i fokus - Riksteatern får utökat uppdrag

Dela
Under måndagen presenterade regeringen budgeten för 2021. Riksteatern får ett utökat uppdrag med fokus på att utveckla den "samtida cirkusen". Det digitala uppdraget kvarstår men finansieringen minskar rejält.
Foto Soren Vilks
Foto Soren Vilks

Från och med 2021 får Riksteatern 7 miljoner kronor för att utveckla den "samtida cirkusen". I uppdraget ligger att skapa förutsättningar och främja den konstnärliga utvecklingen för cirkuskonstnärer att verka i Sverige samt att göra konstformen tillgänglig för fler människor i hela landet.

-Vi är väldigt glada för uppdraget som vi ser som något positivt för hela branschen. Det är också glädjande för våra arrangörer ute i landet. "Samtida cirkus" har en stark potential att nå en bredare publik och vi hoppas att genom Riksteaterns fantastiska arrangörsnätverk kunna bidra till att fler människor får möjlighet att ta del av denna konstform. Vi ser även fram emot och hoppas på samarbeten med ännu fler aktörer och kompetenser inom konstområdet, säger Magnus Aspegren, vd för Riksteatern.

Riksteatern har sedan 2017 haft ett uppdrag att tillgängliggöra scenkonst genom digitala utsändningar. Uppdraget har inneburit att undersöka hur digitalisering på olika sätt kan bidra till att skapa spännande scenkonst i nya format men även hur den kan öka tillgängligheten för scenkonst i olika delar av landet. Regeringen bedömer att scenkonstinstitutionerna behöver fortsätta använda digitala kanaler för att nå ut med sina föreställningar samt fortsätta utvecklingen av att tillgängliggöra digitala lösningar för scenkonsten i hela landet. Riksteatern som tidigare fått 5 miljoner kronor per år för att arbete med det digitala uppdraget förväntas nu lösa detta inom ordinarie budget där en något högre uppräkning än tidigare bör ses som en fortsatt satsning. Dock är det betydligt mindre resurser än tidigare.

-Det är bekymmersamt att det inte satsas ytterligare på digitalisering. Ett år som detta känns det extra viktigt att medel riktas mot det digitala och att vi fortsätter det fantastiska arbete som hela branschen har påbörjat, fortsätter Magnus Aspegren

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Foto Soren Vilks
Foto Soren Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye