Riksteatern

Ur krisen föds poetisk dans i nytt format

Dela
Dansverket Out of Urgency har urpremiär den 5 november i Sverige, Norge, Finland och Ryssland, samtidigt. Publiken i dessa fyra länder delar upplevelsen i realtid, både nära och på avstånd.
Foto: Petra Älvstrand
Foto: Petra Älvstrand

- Vår utgångspunkt var dansens roll i klimatkrisen, men sedan blev utmaningen att hitta nya sätt att skapa och dansa i en pandemi. Vi kan inte på långa vägar omfamna dessa stora frågor, men vi måste försöka, säger Per Sundberg, konstnärlig ledare på Dansinitiativet i Luleå.

Out of Urgency blir en uppkopplad här-och-nu-upplevelse. Föreställningen består av fyra platsspecifika dansverk som interagerar med varandra genom komplex koreografi och digitala sändningar mellan scenrummen. Premiärföreställningen äger rum i Luleå, Hammerfest i Norge, Uleåborg i Finland och Archangelsk i Ryssland. På alla dessa platser delar publiken och dansarna en unik konstnärlig händelse, där de geografiska avstånden suddas ut. - Vi låter dansen mötas i ett virtuellt bo, förklarar Per Sundberg, som också är upphovsperson till det speciella konceptet. Han beskriver verket som poetiskt, en gestaltning av skörheten i våra livsvillkor: - För mig handlar det mycket om varsamhet och omhändertagande - kvaliteter som känns särskilt viktiga just nu. Out of Urgency är den första produktionen inom ramarna för det internationella projektet Moving Barents som Dansinitiativet driver sedan 2019 tillsammans med tio samarbetspartners, varav Riksteatern är en. Per Sundberg förklarar: - Vi ville samarbeta över landsgränserna med våra kollegor på samma breddgrad. Dels för att skapa intressanta konstnärliga utbyten, dels för att på sikt bygga en mer hållbar infrastruktur för scenkonsten där vi bor. Spelas i Norrbotten, Västerbotten och Stockholm Efter den svenska premiären i Luleå spelas föreställningen på Dansmässan i Stockholm och sedan i Gällivare, Kiruna, Robertsfors och Umeå. Alla föreställningar sker i november. Tina Eriksson Fredriksson är verksamhetsutvecklare på Riksteatern: - Vårt uppdrag är att skapa möjligheter för scenkonstens utveckling i hela Sverige. Därför är vi jättestolta över att samarbeta med dessa nytänkande danskonstnärer och arrangörer i norr. FÖR MER INFORMATION OCH TURNÉPLAN Läs mer här: https://www.dansinitiativet.se/out-of-urgency-2020.html Medverkande Dans och koreografi: Jenny Schinkler, Mikael Marklund, Dimitri Melnikov, Susanna Voyushina, Maya Mi Samuelsen och Henna Räsänen. Koncept: Per Sundberg Regi: Tanja Råman, John Collingswood och Per Sundberg Tekniskt koncept och tekniker: John Collingwood, Torulf Öhman, Jamie Bivard, Jakob Granqvist och Petr Menshikov AD: Timo Rinnevuo Projektledare: 2019 Erika Pekula Petterson, 2020 Per Sundberg Verksamhetsledare: Marie Wårell Om Moving Barents Dansinitiativets regionala utvecklingsprojekt Dance Artists in Barents ligger till grund för samarbetet där tio parter tillsammans stärker infrastrukturen för rörelsebaserade scenkonst, från norra Sverige ut i Barents-regionen. Dessa tio är Dansinitiativet, Riksteatern, Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Danskonsulent Norrbotten, Riksteatern Norrbotten, Stellaris DansTeater i Norge, DanseFestival Barents i Norge, TaikaBox i Finland och The Second School i Ryssland. Med stöd av Kulturrådet, Region Norrbotten, Luleå kommun, Region Västerbotten, Nordisk kulturfond, Uleåborgs stad, Konstnärsnämnden och Riksteatern.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Foto: Petra Älvstrand
Foto: Petra Älvstrand
Ladda ned bild
Out of Urgency bild 1 Tre av sex dansare i Out of Urgency: Jenny Schinkler och Mikael Marklund i Sverige och Maya Mi Samuelsen i Norge via länk. Foto: Petra Älvstrand
Out of Urgency bild 1 Tre av sex dansare i Out of Urgency: Jenny Schinkler och Mikael Marklund i Sverige och Maya Mi Samuelsen i Norge via länk. Foto: Petra Älvstrand
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye