Riksteatern

Undersökning: Intresset för danskonst ökar i Sverige

Dela
Danskonstevenemang har ökat kraftigt de senaste åren visar en ny undersökning som Riksteatern gjort. Det anordnas fler dansföreställningar jämfört med tidigare samtidigt som efterfrågan från publiken ökar. Danskonsten som tidigare varit centrerad till Stockholm, Malmö och Göteborg ökar nu även i andra delar av landet.
Foto Soren Vilks
Foto Soren Vilks

- Vi ser riksteaterföreningarnas betydelse för ett levande kulturliv i hela landet och vilken skillnad vi faktiskt gör. Genom engagemang och nyfikenhet har danskonsten nått fler människor och nya platser, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Undersökningen är genomförd av Riksteatern och tittar på danskonst mellan år 2015 - 2019 där Riksteatern på något vis har varit involverad, som arrangör eller producent. Mätningen visar att riksteaterföreningarnas ideella arbete även har lyft och gett övriga producenter av dans möjlighet att presentera mer dans. Hos riksteaterföreningar har antalet arrangerade dansföreställningar mer än fördubblats sedan 2015. Publiken har sedan samma år ökat med mer än en tredjedel.

- Fria konstnärernas egen verksamhet är viktig för Riksteatern och vi vet att det inom scenkonstvärlden är konstnärerna som drabbats hårdast till följderna av pandemin. Att nu få siffror på att publiken längtar efter och vill ha danskonst i sina liv är därför mycket stärkande i vårt fortsatta arbete med att sprida dans, säger Mia Larsson.

Riksteatern har sedan 2014 haft ett utökat dansuppdrag från regeringen. Detta innebär att dansavdelningen ska tillvarata och presentera den pågående konstnärliga utvecklingen inom den samtida dansen. Fokus ligger särskilt på att öka tillgången till samtida danskonst, öka kunskapen om konstområdet samt att ge koreografer och dansare möjlighet att utveckla sitt konstnärskap i hela landet. Riksteaterns dansavdelning bjuder varje år in till fem produktionsresidens för koreografer och danskreatörer som ett led i Riksteaterns uppdrag för dansens utveckling i Sverige. Riksteatern bedriver även regional dansresidens i Skåne, Norrbotten, Värmland, Västra Götaland och Östergötland i samverkan med regioner och lokala samarbetspartners.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

Foto Soren Vilks
Foto Soren Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

Premiär för brännande aktuellt drama om massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al- Zaatar och dagens Gaza16.2.2024 13:17:44 CET | Pressmeddelande

Kassettbanden är en verklighetsbaserad soloföreställning av den libanesiska dramatikern Chrystèle Khodr. I pjäsen väver hon ihop sin släkthistoria från krigets Libanon 1976 med svenska vittnesmål från massakern i det palestinska flyktinglägret Tel al-Zaatar samma år. Under arbetet med pjäsen skrevs hela manuset om för Gaza. Kassettbanden har premiär 23 februari i Sollefteå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye