Riksteatern

Cecilia Suhaid Gustafsson blir Riksteaterns nya konstärliga ledare för dansenheten

Dela
Cecilia Suhaid Gustafsson rekryteras till den nya tjänsten som konstnärlig ledare för dansenheten på Riksteatern. Suhaid Gustafsson har en lång erfarenhet från scenkonstvärlden och det fria dansfältet som tidigare konstnärlig ledare på Atalante, producent, curator och nu senast som projektledare för Scenkonstbiennalen 2021 vid Scensverige.
Fotograf: Severus Tenenbaum
Fotograf: Severus Tenenbaum

- Jag växte upp i Härnösand och en av mina första stora produktioner jag såg var Amadeus av Riksteatern med Björn Kjellman och Rikard Wolff. Det var 1994, jag hade precis börjat gymnasiet och vi fick gå bakom scen och tacka alla skådespelare. Det var en sån upplevelse för mig och det lade en grund för mitt kulturintresse. De senaste åren har jag följt Riksteaterns dansarbete och har till min glädje sett fler produktioner ge sig ut på turné. Det är så man bygger en danspublik. Det ser jag framemot att förvalta och utveckla ännu mer, säger Cecilia Suhaid Gustafsson. Sedan 2015 har Riksteatern mer än fördubblat sina dansarrangemang runt om i Sverige under danschef Mia Larssons ledning. Repertoaren har varvats med föreställningar som Lisa Östbergs, ”Who can tell the dancer from the dancer” till stora publikframgångar som turnén med FATTA, Cleo och JUCK. Cecilia Suhaid Gustafsson tillträder en nytillsatt tjänst som konstnärlig ledare vid Riksteaterns dansenhet jämte Mia Larsson som danschef. - Med Cecilia får Riksteaterns dansenhet en erfaren konstnärlig ledare som har en stark förankring och bred kunskap om den samtida dansen, konstnärskapet samt insyn i vad som krävs för att genomföra små som stora arrangemang. Det är en ledare som bygger relationer och förstår att kommunicera i olika kanaler. Riksteatern har inte bara rekryterat en kompetent person inom dansfältet utan även någon som är välorienterad i kultur- och samhällsfrågor och har en klar blick som kan tillföra mycket, säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Cecilia Suhaid Gustafssons yrkesliv har en stor spännvidd och hon har flera års erfarenhet av att jobba med såväl modern och experimentell dans, genom sitt arbete som konstnärlig ledare vid Atalante som med folkliga arrangemang som Göteborgs dans- & teaterfestival. Hon är inte heller främmande för den populärkulturella scenen och är med och driver podcasten Kulturens ABC. - Det ska bli så roligt att få en möjlighet att visa en sån bredd inom den samtida dansen. Att genom residensen se nya verk skapas. Dansarna och koreograferna behöver få möta publiken och publiken behöver få uppleva dansen på nära håll. Att tillsammans med andra dela dansupplevelsen. Jag längtar så efter detta, säger Cecilia Suhaid Gustafsson Riksteaterns nya konstnärliga ledare för dansenheten.

Cecilia Suhaid Gustafsson tillträder som konstnärlig ledare vid Riksteaterns dansenhet den 1 juni. Rekrytering av en ny konstnärlig ledare till Cullberg påbörjas under våren då Gabriel Smeets lämnar sitt uppdrag vid årsskiftet 2022.

Kontakter

För mer information: Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40

Bilder

Fotograf: Severus Tenenbaum
Fotograf: Severus Tenenbaum
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye