Riksteatern

Nu påbörjas handlingsplan för Riksteaterns cirkusuppdrag

Dela
Från och med den här veckan har Riksteatern rekryterat Åsa Johannisson och Magali Bancel för att ta fram en handlingsplan för det cirkusuppdrag som Riksteatern fick av kulturdepartementet i höstas.
portra t magali
portra t magali

Det var i början av hösten 2020 som Riksteatern fick ett utökat uppdrag av regeringen med fokus på att utveckla den samtida cirkusen. “Riksteatern ska främja utveckling och spridning av den samtida cirkusen i hela landet genom samarbeten med nationella, regionala och lokala aktörer och därmed skapa förbättrade förutsättningar för cirkuskonstnärer att verka i Sverige och göra konstformen tillgänglig för fler.”

Åsa Johannisson har regisserat och skrivit manus för cirkus, bedrivit konstnärlig forskning inom cirkus samt utbildat cirkusartister på såväl Cirkuspiloterna (den första cirkusartistutbildningen i Norden) och Cirkus Cirkör som på Institutionen för cirkus vid Stockholms konstnärliga högskola. Åsa har också varit verksamhetsledare och konstnärlig ledare för cirkuskompaniet Circus Glass Royale.

Magali Bancel har en karriär som frilanscirkusartist och har bland annat byggt upp cirkuskompaniet Compagnie Isis i ett av Frankrikes mest utsatta områden. De senaste nio åren har hon arbetat som cirkusregissör, cirkusartist och producent på Östgötateatern, där hon varit en drivande kraft i teaterns cirkussatsning. Hon har också varit involverad i projektet Nycirkus Öst som genomförts i region Östergötland.

-Vi kommer att börja med att föra en dialog med olika aktörer inom cirkusbranschen liksom med lokala teaterföreningar och andra arrangörer runtom i landet. Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att arbeta med detta och att få bidra till utvecklingen av den samtidiga cirkusen i Sverige på lång sikt, säger Åsa Johannisson. -Den finns en enorm potential i att cirkuskonstnärer hittar ett hem hos Riksteatern. Jag tar med mig en mängder av erfarenheter från min bakgrund både i Sverige och andra delar av världen när det gäller att bygga upp cirkus på landsbygd, hitta en publik liksom att utbilda politiker och publik om vad cirkus är, säger Magali Bencel.

Handlingsplanen, som planeras vara klar 30 juni 2021, ska utgå från cirkuskonstnärers olika förutsättningar och behov samt ta cirkusens olika konstnärliga uttryck, ambitioner och format i beaktande men också utgå från de olika förutsättningar som gäller för landets lokala riksteaterföreningar.

-I Åsa och Magali får vi två mycket kompetenta personer som borgar för en bra handlingsplan som tar ansvar för både arrangörers och konstnärers perspektiv. Den samtida cirkusen har stora förutsättningar att utvecklas utifrån Riksteaterns vision om scenkonst för alla överallt, säger Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Bilder

portra t magali
portra t magali
Ladda ned bild
A sa Johannisson
A sa Johannisson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Aejlies och Riksteatern söker urfolkskonstnärer till Jårrh! – ett globalt residens för koreografi och rörelse1.12.2023 08:43:22 CET | Pressmeddelande

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Genom utlysningen hoppas arrangörerna nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen. – Genom det här residenset vill vi fortsätta att utveckla Tärnaby till en knutpunkt, inte bara för de samiska kulturyttringarna, utan för alla urfolk. Ett sammanhang där olika kulturer kan speglas och korsbefruktas, säger Oskar Östergren Njajta, verksamhetschef på Aejlies.

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi10.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum