Riksteatern

Internationell dramatik, eurodancemusikal, succéböcker blir teater, och en man återvänder till jorden– här är Riksteaterns höstrepertoar

Dela
I höst välkomnar Riksteatern tillbaka publiken till salongerna med en fullspäckad repertoar. Alexandra Pascalidous bok Mammorna blir teater, Hampus Nessvold sjunger till eurodancetoner och Özz Nüjen är en man som återvänder till jorden. Dessutom är Stina Nyberg tillbaka med ett nytt dansverk, likaså Fredrik Quiñones med drömlika Dark Water.
Fotograf: KNOTAN
Fotograf: KNOTAN

Under hösten fortsätter Riksteatern sin satsning på internationella samarbeten. Bland annat med den brittiska skådespelaren Selina Thompsons prisade föreställning Salt om kolonialism, sorg och ärvda minnen.

Den hyllade tyska dramatikern Marius von Mayenburg har specialskrivet pjäsen Ex för Riksteatern, om den till synes perfekta borgerliga familjen. Dessutom spelas Vi är dom föräldrarna varnade oss för av den prisbelönta bosniska dramatikern Tanja Silvar med Balkans stora stjärna Mirjana Karanović i huvudrollen.

Publiken kan även se fram emot föreställningen Laika, skriven av italienska skådespelaren Ascanio Celestini. Här får vi möta en man som återvänder till jorden, spelad av Özz Nûjen, som från ett barfönster betraktar människorna som passerar.

- Jag är stolt över att vi har fått ihop en bra blandning av viktiga internationella konstnärskap och svenska konstnärskap. Jag hoppas att deras konst kommer att hjälpa oss att lyfta blicken och att den värld som det gångna året krympt kan få en möjlighet att vidgas och bli större igen, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. Under hösten kommer det storskaliga verket Room X att förvandla en hel byggnad, i tre olika städer, till en labyrint av dansinstallationer. Medverkar gör regionalt förankrade danskonstnärer. Riksteatern sätter även upp koreografen Fredrik Quiñones första stora ensembleverk, Dark Water. Ett drömlikt drama med dansen som kampens poesi. Dessutom är koreografen Stina Nyberg tillbaka med det nya dansverket Lucky Numbers.

- Ni kan vi komma samman, inte bara genom det fysiska mötet i salongerna, utan även genom det fysiska i danskonstens. Riksteaterns dansrepertoar bjuder in till rum som kommer ockuperas av dans, rum där vi själva kan dansa eller vara nära varandra och uppleva det storslagna i rörelsen och i människan, säger Mia Larsson, danschef vid Riksteatern.

Alla som älskar eurodance kan se fram emot nyskrivna Eufori, en musikal om förälskelse under IT-yran med Hampus Nessvold i huvudrollen, musik av Rebecca & Fiona och kostym av Tommie X. Riksteatern Crea sätter i höst upp bland annat Michael Frayns klassiker Rampfeber där publiken får följa med bakom kulisserna.

Flera succéböcker blir även teater i höst. Bland annat Alexandra Pascalidous Mammorna, en berättelse om de mammor som förlorat sina barn i skjutningar och de som kämpar för att inte göra det. Dessutom åker Anna Takanen på turné med en personlig berättarhistoria, baserat på hennes bok Sörjen som blev om de finska krigsbarnen. Publiken får även möjlighet att äntligen se Marianne Mörck i Britt-Marie var här, en av de föreställningar som flyttats fram från tidigare säsong på grund av coronapandemin.

Den yngre publiken kan se fram emot De livrädda skapad av systrarna Talajeh och Marall Nasiri. En drastisk, humoristisk och spännande berättelse om två systrars minnen och upplevelser av rädsla och om syskonskap. Ett samarbete med Unga Dramaten. Hyllade koreografen Sebastian Matthias, som ligger bakom hyllade Intergalactic Underwater Palace, är dessutom tillbaka på Riksteatern med verket XOXO. En dansföreställning om intimitet, närhet, samtycke och öppenhet.

Teater Sådan far Sådan far är en nyskriven komedi av dramatikern Ola Heden fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar med Claes Månsson och Ola Hedén i rollerna. Månsson spelar fadern som ensam uppfostrat sin son, som nu hunnit bli 43 år och fortfarande bor hemma. För hur lämnar man sin gamla far utan att han blir förkrossad? Och hur säger man till sin medelålders son att det är dags att flytta?

Riksteatern i samarbete med Teater Allan. Sådan far skulle ursprungligen haft premiär våren 2021, men spelas nu istället hösten 2021 med ett utökat antal föreställningar. Urpremiär 7 september i Arboga Britt-Marie var här Fredrik Backmans succébok Britt-Marie var här blir nu teater. En humoristisk och varm föreställning med Marianne Mörck i alla roller. En föreställning om vänskap, fördomar, mod och om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. Regi och dramatisering Eva Dahlman.

Britt-Marie var här skulle ursprungligen haft premiär våren 2021, men spelas nu istället hösten 2021, samt även hösten 2022. Urpremiär 15 september i Luleå Laika Özz Nûjen är tillbaka på Riksteatern med föreställningen Laika, skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini.Özz Nûjen är tillbaka på Riksteatern med föreställningen Laika, skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini. En man återvänder till jorden. Genom fönstret i baren där han blir stammis betraktar han människorna som passerar förbi; de som har och de som inte har, de som är inkluderade och de som står utanför. Generöst och poetiskt predikar han med både humor och allvar om samhällets brister; ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. I berättelserna vi får ta del av tar små underverk form. Kanske är det så, att det ryms ett mirakel i oss alla? På scenen finns även dragspelaren Markus Räsänen. Urpremiär 20 september i Lund Vi är dom föräldrarna varnade oss för Balkans superstjärnaMirjana Karanović spelar huvudrollen och regisserar den prisbelönta föreställningen Vi är domföräldrarna varnade oss för. Sent en kväll på en offentlig toalett stöter Mara och Milan ihop med varandra, båda har svårt att minnas sitt förflutna. Det är starten på ett drama som undersöker hur vi minns våra liv och som ställer frågan: består vi av våra minnen eller blir vi till i mötet med varandra? Milan spelas av Enes Salkovic och Mira spelas av Mirjana Karanović som anses vara en av de främsta skådespelerskorna från Balkan genom tiderna. Ett gästspel från Nationalteatern i Zenica, Bosnien-Hercegovina. Sverigepremiär 25 september i Malmö

De livrädda Den yngre publiken kan se fram emot De livrädda som är en föreställning om två systrars minnen, rädsla och syskonskap. Om att inte kunna somna om natten, om strategier när man börjar en ny skola och om rädslan för diktatorn. De livrädda är drastisk, humoristisk och spännande. Pjäsen är skriven av Taljaeh Nasiri och regisserad av Marall Nasiri som är systrar i det riktiga livet, föreställningen bygger på deras gemensamma upplevelser och världarna dom skapade under sin uppväxt. Ett samarbete med unga Dramaten. Urpremiär 24 september i Hallunda, Stockholm. Ex En psykologisk dramakomedi med bland annat Helena af Sandeberg i rollerna. Utifrån sett är de den perfekta familjen, men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem. Plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Ex är specialskriven för Riksteatern av den framstående tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg, som även regisserar uppsättningen. Riksteatern i samarbete med Örebro Teater. Urpremiär 30 september i Tumba

Sörjen som blev Anna Takanens succébok Sörjen som blev blir nu teater. En familjeberättelse över tre generationer som ömsint och smärtsamt nystar upp pappans historia - och om att vara barn till ett krigsbarn. Takanens pappa Timo var ett av alla finska krigsbarn som kom till Sverige och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa genom historien. För regi står prisbelönta Mikaela Hasán och Takanen står själv på scen i denna personliga berättarföreställning.

Riksteatern i samarbete med Lilla Teatern i Helsingfors och Östgötateatern. Urpremiär 1 september 2021 på Lilla Teatern i Helsingfors. Turnépremiär med Riksteatern 5 oktober 2021.

Eufori Nyskrivna eurodancemusikalen Euforitar oss rakt in i kickar och kraschar i millenniumskiftets IT-yra. I huvudrollen ser vi Hampus Nessvold, för musiken står DJ-duon Rebecca & Fiona och för kostym Tommie X. Till tonerna av en 90-talsinfluerad musikvärld som spänner från europop till trance växer en kärlekssaga fram, mitt i internets födelse och ekonomisk eufori. Skriven och regisserad av Malin Axelsson. Ett samarbete med Östgötateatern. Urpremiär 8 oktober i Stockholm

Mammorna De är mammorna som jobbar som sjuksyrror, lärare och butiks- och restaurangpersonal. De är mammorna som förlorat sina barn i skjutningar och det är mammorna som kämpar för att inte göra det. Den prisbelönta journalisten och författaren, Alexandra Pascalidous succébok Mammorna, om mödrar i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden sätts nu upp på scen i regi av Sunil Munshi som genom åren uppmärksammats för sina drabbande och visuella uppsättningar som rönt stora framgångar på teaterscenen. Ett samarbete med Kulturhuset Stadsteatern. Urpremiär 19 oktober i Umeå

Straighta besked Lina och Amina är nyförälskade men stöter på trubbel när det visar sig att Amina söker asyl och Lina är handläggare i frågan. De två är omgivna av ett färgstarkt persongalleri som gör allt för att stjälpa och hjälpa dem, och i rask takt avverkas den ena dråpliga situationen efter den andra. Straighta besked är en romantisk, överraskande och pulshöjande komedi om förbjuden kärlek i migrationsverkets korridorer. Vad går före när känslor och riktlinjer ställs mot varandra?

Pjäsen är skriven av dramatikern Björn Elgerd och regisseras av Riksteaterns biträdande teaterchef Anna Novovic. Ett samarbete med Västmanlands Teater och Svenska Teatern i Helsingfors. Urpremiär 21 oktober i Stockholm, Årsta. Salt Den brittiska skådespelaren och performance-artisten Selina Thompsons prisade föreställning Salt om kolonialism, sorg och ärvda minnen kommer till Sverige i höst. I januari 2016 steg Selina Thompson ombord på ett lastfartyg för att för att återuppleva en av handelsvägarna för den transatlantiska slavtriangeln mellan Storbritannien, Ghana och Jamaica. I dialog med sina förfäder ställer hon frågor och får svar på sådant som präglat hennes familj i generationer. Salt har turnerat över hela världen och har mottagit flera priser, bland annat The Stage Edinburgh Award. Spelas på engelska och textas till svenska. Sverigepremiär 26 oktober i Linköping Nokia - live på bio Nokia är en riktig företagssaga, fylld av drama, spänning och starka personligheter. De flesta har någon gång hållit i en Nokiaprodukt och många har följt företagets upp- och nedgång på börsen genom otaliga löpsedlar. Men bakom rubrikerna finns en fascinerande företagsvärld, modiga visionärer och mycket att lära av. Nokia har påverkat hela det finska folket och landets företagskultur, antingen direkt eller indirekt. I detta nyskrivna drama står Nokiacheferna Jorma Ollila och Risto Siilasmaa i centrum, två personer med helt olika ledarstilar och visioner. Premiär oktober 2021

Dans Lucky numbers Koreografen Stina Nyberg är tillbaka med det nya dansverket Lucky numbers. Med värme och humor tar sig två dansare igenom vardagens mänskliga relationer. Rörelser, upphackade dansstilar och snabba förändringar får publiken uppleva i ett möte mellan koreografi, textilkonst sportig humor till klubbens pumpande bas. Premiär 28 september i Vitlycke Dark Water Koreografen Fredrik Quiñones är i höst aktuell med den egna föreställningen Dark Water som även är hans första stora ensembleverk. I dansverket förkroppsligar fyra individer olika känslor och upplevelser. Dark Water handlar om längtan efter samhörighet, uppgörelser med inre demoner, svek och sorg. Om att med dans förena en kamp för frigörelse med känslornas poesi och sprängkraft. Premiär 7 oktober i Luleå Memory Lab Kan man uppleva någons minnen? Kan man känna dem i kroppen? Koreografen och dansaren Rani Nair ger publiken möjlighet att uppleva ett dansverk som hon själv har ärvt. För snart 50 år sedan skapade den tyske danspionjären Kurt Jooss ett verk för den indiska dansaren Lilavati Häger. Efter hennes död gick verket i arv till Rani Nair som sedan dess har arbetat med verket och undersökt danshistoria, feminism, vördnad och uppror. Premiär 7 oktober i Skärhamn

Room X Room X är ett storskaligt verk som förvandlar en hel byggnad till en labyrint av dansinstallationer och performanceverk. Fjorton danskonstverk pågår samtidigt där besökarna kan vandra fritt mellan verken. Bakom Room X, står danskonstnärerna Miguel Cortés och Claudine Ulrich. Under hösten kommer Room X att genomföras med danskonstnärer från Skåne, Norrbotten och Sápmi, Värmland och Gävleborg. Ett unikt Room X skapas på varje ort:

Premiär 26 november på Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk

Premiär 4 dec på Värmlands Museum

Premiär 11 dec på Gävle Teater

Room X är ett verk av Riksteatern och Flytande Galleriet i nära samarbete med Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Värmlands Museum, Gävle Teater, Jokkmokks Riksteaterförening, Karlstads Riksteaterförening, Gävle Teaterförening

Barn & unga Svansjön & jag

Fartfylld, modig och humoristisk klassrumsföreställning för mellanstadiet. Föreställningen bygger på skådespelaren Adam Stålhammars erfarenheter av att växa upp och vilja något annat än killarna i samma ålder. Om att våga stå emot grupptryck och gå sin egen väg. Om att få vara den man är, fullt ut. Stålhammars egen berättelse vävs ihop med dans och delar ur historien från den klassiska baletten Svansjön. Manus Ninna Tersman och regi Daniel Goldmann. Urpremiär 21 september i Boden XOXO En dansföreställning om intimitet, närhet och ömsesidighet. Koreografen Sebastian Matthias, som ligger bakom succéföreställningen Intergalactic Underwater Palace, är nu tillbaka med en nyproducerad dansföreställning som riktar sig till åk 8, 9 och åk 1 gymnasiet. Vad innebär det att uppleva den egna kroppen? Vad betyder det att vara nära någon annans kropp? Hur nära dig får jag vara? Föreställningen skapar ett tryggt rum för svåra frågor kring intimitet och sexualitet som många unga bär på. XOXO är en produktion från explore dance i samarbete mellan Riksteatern, tanzhaus nrw och Sebastian Matthias. Premiär den 9 november i Botkyrka Riksteatern Crea Rampfeber Klassikern Rampfeber av Michael Frayns sätts upp av Riksteater Crea i samarbete med sin norska motsvarighet Teater Manu. I Rampfeber får publiken följa med bakom kulisserna inför premiären där nerver, kaos och struliga skådespelare härjar. Allt som kan gå fel, går fel. Måste hela föreställningen ställas in? Spelas på svenskt teckenspråk och talad svenska. I regi av Teater Manus teaterchef Mira Zuckerman som efter 20 år slutar och gör Rampfeber som sin sista produktion. Svensk turnépremiär 21 september i Göteborg

Övrigt Voices of Change Riksteaterns satsning Voices of Change är tillbaka, nu med konserter på Riksteatern Play. Från och med den 3 juni kan publiken löpande ta del av nya konserter helt kostnadsfritt. Det blir musik med starka röster som inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats i deras hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister som genom sitt konstnärskap förändrar och skapar plattformar för en mer öppen och mångfacetterad värld. Första konserten äger rum den 3 juni.

Play 3.0 Välkommen in i Sirqus Alfons innovativa och moderna drömspel, Play 3.0! Med humor, värme och sprakande energi öppnar den hyllade trion dörren till sin surrealistiska värld. Punkig electropop, laser, artificiell intelligens, iPad-magi, musik, dans och interaktion varvas i ett rasande tempo. Förbered dig på en digital lek utöver det vanliga. Nypremiär 17 september i Norrköping Kartan över oss Riksteaterns bejublade ljudpromenad i landsomfattande format fortsätter i höst. Kartan över oss är en existentiell hörlursvandring om framtiden. Om din framtid, vår framtid och världens. Den är en kartläggning på uppdrag av MESB - Myndigheten för emotionell och själslig beredskap. Under tre år, med start 2020, besvarar publik över hela landet frågor om hur det känns att möta framtiden. “Var det bättre förr? Tror du att dina barn kommer ha bättre förutsättningar att leva ett gott liv än vad du har haft? Är det viktigt att tro på framtiden? Svarar du ärligt på frågorna?” Kartan över oss finns på ett femtiotal orter och upplevs genom din egen mobil och hörlurar. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.

Förstå världen - möt Radiokorrespondenterna Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Nu får publiken en unik möjlighet att vara med, att möta korrespondenterna, höra om deras arbete och vardag. Det blir ett tillfälle att möta, diskutera och fråga två speciellt inbjudna korrespondenter om olika världshändelser och deras egna erfarenheter. Vem som besöker respektive ort förblir en hemlighet in i det sista, då korrespondenterna ständigt är på resande fot och kan ändra resplaner med kort varsel. Därför kommer information om moderatorer, gästande korrespondenter samt datum och orter för turnén publiceras i ett senare skede. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio.

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15 Mireya Echeverría Quezada Press- och PR-ansvarig mireya.echeverria.quezada@riksteatern.se Tel: 070-637 59 40 För fler bilder: https://mediabank.riksteatern.se/

Bilder

Fotograf: KNOTAN
Fotograf: KNOTAN
Ladda ned bild
Laika Fotograf: Sören Vilks

Özz Nûjen
Laika Fotograf: Sören Vilks Özz Nûjen
Ladda ned bild
Eufori Fotograf: Rikard Lilja

Hampus Nessvold
Eufori Fotograf: Rikard Lilja Hampus Nessvold
Ladda ned bild
Britt-Marie var här Fotograf: John Gripenholm

Marianne Mörck
Britt-Marie var här Fotograf: John Gripenholm Marianne Mörck
Ladda ned bild
Ex Fotograf: John Gripenholm

Från vänster i bild: Helena af Sandeberg, Emma Broomé
Ex Fotograf: John Gripenholm Från vänster i bild: Helena af Sandeberg, Emma Broomé
Ladda ned bild
Sörjen som blev Fotograf: Klara G

Anna Takanen
Sörjen som blev Fotograf: Klara G Anna Takanen
Ladda ned bild
Salt Fotograf: Richard Devenport

Selina Thompson
Salt Fotograf: Richard Devenport Selina Thompson
Ladda ned bild
Lucky Numbers Fotograf: RES

Lucky Numbers
Lucky Numbers Fotograf: RES Lucky Numbers
Ladda ned bild
Svansjön och jag Fotograf: illustration: Mattias Broberg

Adam Stålhammar som barn
Svansjön och jag Fotograf: illustration: Mattias Broberg Adam Stålhammar som barn
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

Svart humor i succémonolog om att överleva tonåren19.2.2024 10:21:44 CET | Pressmeddelande

Instructions for a Teenage Armageddon spelade för utsålda hus för den unga publiken i London. En drastisk och rapp monolog om Eileen som är tretton år när hennes syster går bort i anorexia. Hur överlever man det kaos som tonåren kan vara? Pjäsen är skriven av den brittiska dramatikern Rosie Day. I regi av Josefin Ankarberg i en svensk översättning och iscensättning. På scen Alexandra Nordberg. Premiär 27 februari i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye