Riksteatern

Stjärnrekrytering till Riksteatern i höst

Dela
Malin Axelsson, dramatiker och regissör blir den nya konstnärliga ledaren för Riksteatern Barn&Unga. Själv säger hon att det är en homecoming, hon var nämligen under 00-talet husdramatiker på det som då hette Unga Riks. Axelsson är prisad romanförfattare, Augustprisnominerad barnboksförfattare, och har fått sina verk översatta till flera språk. Axelsson har närmast frilansat och kommer dessförinnan från posten som konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama. Innan det var hon konstnärlig ledare för ung scen/öst i Linköping.

[image] -Jag är mycket stolt idag över att vi kan annonsera denna glada nyhet. Malin är en modig teaterkonstnär med enorm kunskap och en klar vision. Hennes arbete präglas av ett genuint intresse och nyfikenhet för konsten, konstnärliga processer och publiken. Hon är en erfaren ledare och vi ser fram emot att sätta igång arbetet med att utveckla scenkonsten för barn och unga, säger Dritëro Kasapi, teaterchef på Riksteatern. - Riksteatern är i en spännande utveckling just nu - det finns ett intresse för berättelser och stort utrymme för konstnärlighet. Riksteatern har också en internationell utblick som intresserar mig. Och det finns en kreativ dynamik i uppdraget att skapa med hela Sverige som scen som jag ser fram emot att dyka ner i, säger Malin Axelsson, tillträdande konstnärlig ledare för Riksteatern Barn och unga. Malin Axelsson har bland annat regisserat succé-föreställningarna Lauras läppar på Unga Dramaten och Rose Rose Rose på ung scen/öst, som också blev uttagen till Scenkonstbiennalen. Hennes stora genombrott som dramatiker var Jösses flickor - återkomstenför Stockholms Stadsteater 2005. Axelsson är aktuell i höst på Riksteatern med eurodancemusikalen Eufori som hon har skrivit och regisserar, med musik av Rebecca&Fiona. -Vi ska göra konstnärligt utmanande scenkonst på Riksteatern Barn&Unga och våga vara ambitiösa. Vi ska söka nya, oväntade berättelser och texter och skapa möjligheter för dem att utvecklas på unika sätt. Den unga publiken ska få upplevelser som de aldrig glömmer. För många i vår publik är det första gången de upplever scenkonst och därför ska vi ställa kraven högt på att skapa något oförglömligt, säger Axelsson. Riksteatern är hela Sveriges scen med visionen att erbjuda teater, dans och musik - för alla, överallt. Malin Axelsson blir en del av detta och börjar sitt uppdrag som konstnärlig ledare för Riksteatern Barn&Unga den 2 augusti år.

Eufori Nyskrivna eurodancemusikalen Euforitar oss rakt in i kickar och kraschar i millenniumskiftets IT-yra. I huvudrollen ser vi Hampus Nessvold, för musiken står DJ-duon Rebecca & Fiona och för kostym Tommie X. Till tonerna av en 90-talsinfluerad musikvärld som spänner från europop till trance växer en kärlekssaga fram, mitt i internets födelse och ekonomisk eufori. Skriven och regisserad av Malin Axelsson. Ett samarbete med Östgötateatern. Urpremiär 8 oktober i Stockholm

Höstrepertoaren för Riksteatern barn och unga:

De livrädda Den yngre publiken kan se fram emot De livrädda som är en föreställning om två systrars minnen, rädsla och syskonskap. Om att inte kunna somna om natten, om strategier när man börjar en ny skola och om rädslan för diktatorn. De livrädda är drastisk, humoristisk och spännande. Pjäsen är skriven av Taljaeh Nasiri och regisserad av Marall Nasiri som är systrar i det riktiga livet, föreställningen bygger på deras gemensamma upplevelser och världarna dom skapade under sin uppväxt. Ett samarbete med unga Dramaten. Urpremiär 24 september i Hallunda, Stockholm.

Svansjön & jag Fartfylld, modig och humoristisk klassrumsföreställning för mellanstadiet. Föreställningen bygger på skådespelaren Adam Stålhammars erfarenheter av att växa upp och vilja något annat än killarna i samma ålder. Om att våga stå emot grupptryck och gå sin egen väg. Om att få vara den man är, fullt ut. Stålhammars egen berättelse vävs ihop med dans och delar ur historien från den klassiska baletten Svansjön. Manus Ninna Tersman och regi Daniel Goldmann. Urpremiär 21 september i Boden XOXO En dansföreställning om intimitet, närhet och ömsesidighet. Koreografen Sebastian Matthias, som ligger bakom succéföreställningen Intergalactic Underwater Palace, är nu tillbaka med en nyproducerad dansföreställning som riktar sig till åk 8, 9 och åk 1 gymnasiet. Vad innebär det att uppleva den egna kroppen? Vad betyder det att vara nära någon annans kropp? Hur nära dig får jag vara? Föreställningen skapar ett tryggt rum för svåra frågor kring intimitet och sexualitet som många unga bär på. XOXO är en produktion från explore dance i samarbete mellan Riksteatern, tanzhaus nrw och Sebastian Matthias. Premiär den 9 november i Botkyrka

Kontakter

För mer information: Sofia Zouagui Press och PR ansvarig E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se Mob: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

Ny rapport: Svenskarna vill ta del av mer scenkonst – ekonomin håller oss tillbaka21.2.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Hela sju av tio svenskar önskar att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. Främsta hindret är ekonomi, följt av utbud och tidsbrist. Det visar en ny landsomfattande undersökning från Riksteatern som kartlagt allmänhetens relation till scenkonst. Om svenska folket själva får välja ska det vara mer kärlek, musik och politik på scen och de kändisar man allra helst sitter i salongen med är Marianne Mörck och Jonathan Unge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye